Čechům na dovolené chybí hlavně chléb a pivo. Muži po návratu obvykle hned zamíří do hospody

Čechům na dovolené chybí pivo.

Dovolenkářům chybí chleba a pivo

Většina z nás to zná – přijedete domů z dovolené a lednička je prázdná. A tak první věc, kterou je třeba udělat, je jít nakoupit potraviny. Podle průzkumu pro Penny Market nám na dovolené nejvíce chybí české pečivo a chléb. Hned po nákupu míříme na návštěvu za rodiči nebo na čepované pivo. A samozřejmě i do práce, návrat do ní má být ovšem podle odborníků pozvolný.

Krásné pláže, nekonečné moře nebo velehory. To v Česku sice nemáme, i přesto se ale najdou důvody, proč se vrátit. A pro více než polovinu z nás je důvodem český chléb. „Zákazníci zmiňují, že v zahraničí chleby vypadají spíše jako veky. Český chléb je specifický,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí obchodního řetězce Penny Tomáš Kubík.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbená dovolenková destinace zavírá pláže kvůli fekáliím. Do moře se šíří nebezpečné bakterie

Čechům na dovolené však neschází jen klasický chléb, ale i ten tekutý. České pivo je podle průzkumu třetím produktem, který jim nejvíce chybí. Na knedlíky se pak těší čtvrtina z nás. Naopak to, co po dovolené nevyhledáváme, jsou limonády nebo konzervy.

Druhé místo mezi aktivitami po dovolené mají ženy a muži rozdílné. Zatímco dámy vyráží za rodiči, pánové směřují do bezpečí v podobě hospody. „To pivo jinde ve světě tak dobré není, my jsme zvyklí na ten náš český ležák. Lidé to pivo vyhledávají, aby se ‚vrátili do normálu‘,“ řekl člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Luboš Kastner.

Odborníci pak radí nepřepálit návrat, a to hlavně do práce. „Přijedete domů a hned musíte řešit 20 telefonátů. Z toho 19 lidí potřebuje do druhého dne něco napsat nebo udělat. Je důležité nepodlehnout tlaku a rozdělit si práci úměrně svým možnostem,“ řekl psycholog Karel Humhal.

Podle expertů je ideální mít po návratu domů ještě jeden nebo dva dny dovolené, abyste zvládli nejen si vybalit, ale i pohodlně naskočit do pracovního procesu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pozor na cestování s nohama na palubní desce. Stehenní kost je jako kladivo, varoval expert

Tagy:
zdraví hobby moře pláž pivo hospoda volný čas Česko chléb Penny Market životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití cestování a turismus