Česko čekají mimořádně levné Velikonoce. Klesají ceny vajec či mouky. Co naopak podraží?

Velikonoční výzdoba v Přerově

Čechy čekají výrazně levnější Velikonoce než v předchozích letech. Oproti roku 2022 a 2023 mohou spotřebitelé sledovat pokles cen jídla i zboží, připlatí si jen za takové druhy potravin, které zdražují celosvětově – zejména kakaové produkty.

Ekonomové očekávají, že Češi zažijí levnější Velikonoce než loni a předloni. Lacinější jsou například vejce – meziročně o 31 procent, mouka a mléko o 23 procent, cukr o 21 procent nebo drůbeží maso o 16 procent. Do nižších cen v řetězcích se promítají klesající trend inflace či tříprocentní pokles DPH u potravin. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda dodal, že ke zlevnění pomohly i nižší náklady na energie.

ČTĚTE TAKÉ: Islámská výzdoba v Německu, města nasvícením oslaví ramadán. V Rakousku muslimové narazili

„Ty se následně promítají do cen vajec. Nelze ale vyloučit, že se před Velikonocemi zdraží. Lidé jsou totiž dostatečně namlsaní zlevňováním. Neměli bychom se ale ukolébat tím, že potraviny zlevnily. Lidé by měli být nadále obezřetní a vytvářet tlak na obchodní řetězce,“ pronesl Kovanda pro CNN Prima NEWS.

A právě tlak od spotřebitelů považuje za jeden z hlavních motorů zlevňování hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka. „Nejdříve jsme mohli vidět, že ačkoliv ceny rostly, tak to na spotřebě nebylo vidět. Chvilku trvalo, než se lidé naštvali a začali nakupovat levněji. Toho si řetězce všimly a začaly nabízet levnější produkty,“ řekl Peterka.

Levnější však nebudou všechny produkty. Hrozí například, že dojde ke zdražení čokolády a čokoládových produktů i o desítky procent. Ve světě totiž letí nahoru cena kakaa. Od začátku roku se zdvojnásobila a dostala se na rekordních 8 400 dolarů za tunu.

Obchodníci mohou očekávat větší prodeje

Velikonoční svátky jsou pro obchodníky třetím největším svátkem. Hned po Vánocích a Silvestru. V minulém roce lidé během nich utratili okolo 11 miliard korun za potraviny a také velikonoční výzdobu. Po přepočítání se jedná o 1 300 korun na dospělého obyvatele.

Podobná částka se očekává i letos. V lednu přitom došlo k zajímavému obratu. Po 20 měsících poprvé meziročně stouply maloobchodní tržby u potravin. A to o 0,4 procenta. Podle analytiků by vyšším prodejům mohlo přispět i oslabení české koruny vůči polskému zlotému. To způsobilo, že nákupy v zahraničí již nejsou tolik výhodné.

Tagy: