Islámská výzdoba v Německu, města nasvícením oslaví ramadán. V Rakousku muslimové narazili

Kolín nad Rýnem je po Frankfurtu nad Mohanem dalším německým městem, které se na období ramadánu rozzáří bohatou světelnou výzdobou, píše deník Bild. Němci dosud zdobili osvětlením města převážně o křesťanských Vánocích.

Každý, kdo se bude od 10. března do 9. dubna procházet ulicemi čtvrtého největšího města v Německu, uvidí zářící půlměsíce, hesla „Kareem“ a „ramadán“. Milionový Kolín nad Rýnem má jednu z nejpočetnějších muslimských komunit v Německu a přibližně 35 mešit, píše Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní počasí na Sněžce: Vrchol hory zasáhl orkán, horská služba varuje i před ledovkou

Ve Frankfurtu žije až 150 tisíc muslimů, kteří tvoří téměř 15 procent celkové populace. Centrum města zdobí zlaté hvězdy, zářící půlměsíce i barevné orientální lucerny. Všemu navíc dominuje obrovský nápis „Happy Ramadan“ (šťastný ramadán).

Vzorem pro světelnou výzdobu se oběma německým městům stala britská metropole Londýn. Tam ramadánový světelný řetěz pověsili loni u Piccadilly Circus.

Zatímco osvětlení ve Frankfurtu bude daňové poplatníky stát až 100 000 eur (v přepočtu 2,53 milionu korun), výzdoba v Kolíně je financována z darů.

Ve Vídni vzbudil nápad vyzdobit město během ramadánu prudký odpor. S projektem přišla strana turecké menšiny SÖZ. Ve Vídni je totiž islám s 200 000 věřícími druhým největším náboženstvím po římskokatolické církvi, píše web deníku Heute.

„Výzdoba osvětlením během ramadánu nepřipadá v úvahu. Podle mého názoru je nápad známkou nepochopené tolerance a zcela špatným signálem,“ uvedla rakouská ministryně pro integraci Susanne Raabová. „Lidé, kteří k nám přicházejí a žijí s námi, se musí přizpůsobit hodnotám většinové společnosti a ne naopak,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nehoda boeingu na letišti v Houstonu

Tagy: