Čechy začínáme v hokeji brát jako rivaly. Nechali jsme si ale lepšího Jalonena, směje se Fin

Češi a Finové mají v hokeji jedno společné – kouče Jalonena na střídačce. Zatímco seveřany k mnoha úspěchům dovedl Jukka Jalonen, bronzovou medaili s Čechy získal jeho jmenovec Kari. O to více se začali běžní Finové o český hokej zajímat. Že se česká hra začíná podobat té ze země tisíců jezer, a tudíž vzniká nová rivalita na mezinárodní scéně, potvrdil v rozhovoru „obyčejný“ 28letý Fin Eemeli Liukko z Helsinek, který je zřejmě jako každý jeho krajan fanatickým hokejovým fanouškem. Národní sport taktéž v mládežnických kategoriích aktivně hrával.

Český hokejový národní tým od loňského roku trénuje finský kouč Kari Jalonen. Rezonuje to nějak ve Finsku? Sledujete o to víc český hokej?
Když jsem sledoval loňský hokejový šampionát v Tampere, našel jsem mnoho podobností v české hře, když ji porovnám s finským stylem hokeje. Klíčem k dobré ofenzivní hře v tzv. „celoplošném hokeji“ je dobrá ochrana puku v rozích a schopnost udržet se na puku. Při takovém způsobu hry se déle udržíte v útočném pásmu a pokud jste trpěliví, tak vytěžíte gólové pozice nebo přesilovky. Myslím si, že právě tyto taktické poučky předal Kari českým hokejistům, takže jejich hra vypadá chytřeji než dříve. Chytrá hra je pak klíčem k vítězství na turnajích, kde není tolik prostoru pro trénink. Finsko to v posledních letech ukazuje.

ČTĚTE TAKÉ: Rusů se nebojíme. Nikdo si netroufne zkoušet s námi bojovat v lese, říká Fin o vstupu do NATO

Sledujete ve Finsku také české hráče? Například v NHL?
Myslím si, že Kari a všichni Češi doufají, že medvědům z Bostonu začne dovolená hned po prvním kole play-off, což se samozřejmě nestane (smích). Češi mají mnoho skvělých hráčů v NHL a doufám, že mnoho z nich uvidíme na šampionátu. Působí to na mě tak, že si Jalonen skutečně vydobyl jejich respekt a v nároďáku hrají za tým. Hrát za své jméno na zádech, a ne za vlajku vepředu, není cestou, jak uspět v kolektivním sportu.

Finsko v posledních letech dominuje světovému hokeji a budí všeobecný respekt. Jak naopak Finové vnímají český hokej?
Myslím si, že Česko bylo vždy respektovaným soupeřem. Vnímáme ale, že jste v posledních letech vychovali mnoho skvělých mladých hráčů pro NHL, takže věřím, že nebudete muset čekat dalších deset let na medaili.

Pokud zrovna hraje Finsko proti Česku a na obou lavicích stojí různí dva Finové s příjmením Jalonen, sledujete taková utkání s větší touhou po vítězství? Jsme pro vás kvůli tomu větší rivalové?
Našimi úhlavními rivaly jsou samozřejmě Švédové. Ale mám dojem, že se poslední tři roky proti nám vůbec nesnaží. Takže možná budeme nového rivala potřebovat a proč ne Česko? (Smích) Mně osobně však sport dává mnohem víc než výhry a medaile. Spojuje to různé národy či lidi dohromady. Je zábavné sledovat, jak jsou hráči z jednotlivých zemí soutěživí. Ve výsledku jsme stejní lidé z různých kultur. Přesto rozhodně nejsme připraveni přenechat naše místo na vrcholu Čechům, z toho důvodu jsme si ve Finsku nechali lepšího Jalonena, Jukku (smích).

Takže asi ani nemá smysl se ptát, co očekáváš od dalšího turnaje, který bude mimo jiné znovu částečně v Tampere...
Po loňském zlatém finále to působilo, že jsou na nás Kanaďané dost nabroušení. Pokud jsem správně odhadl jejich řeč těla, tak očekávám, že letos přijedou s obrovskou motivací a s co možná nejsilnějším týmem. Šampionáty s nejlepšími hráči a jejich velkou motivací bývají obvykle nezapomenutelné, rozvíjejí samotnou hru i hráče. V takový turnaj letos doufám.

Tagy:
Finsko Boston NHL hokej Česko sport Helsinky Tampere Jukka Jalonen Kari Jalonen