Čeká nás pátá i šestá dávka, covid tu s námi může být i deset let, říká infektolog

Primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel odhaduje, že třetí dávka vakcíny nebude poslední. „Podle mě je velmi reálné, že nás bude čekat i čtvrtá a třeba i pátá nebo šestá dávka,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zkušený infektolog, který infekčnímu oddělení v opavském špitále šéfuje již třicet let.

Kdy se lidstvo zbaví covidu, to v tuto chvíli nikdo neví. „To je věštění z křišťálové koule, protože mimo jiné nevíme, jak bude vir mutovat. A jakou si, obrazně řečeno, najde vir cestičku, jak znova zaútočit i na očkované,“ vysvětluje primář Petr Kümpel.

Zároveň ale říká, že k panice není důvod. „Umíme totiž vyrobit nové modifikované – zejména mRNA – vakcíny. Proto věřím, že pokud přijdou další mutace, které dokážou obejít imunitní systém navozený současným očkováním, rychle nasadíme vakcíny upravené.“

Každého ale především zajímá, zda je současná vlna tou poslední. Anebo se zopakuje příští rok na podzim? „V tuto chvílí se sice jeví jako dostatečné tři dávky vakcíny, ale podle mě je velmi reálné, že nás bude čekat i čtvrtá a třeba i pátá nebo šestá dávka,“ odhaduje opavský primář. A připomíná, že opakované očkování přece není ničím novým. „Používáme ho u řady vakcín, třeba při vakcinaci proti tetanu, záškrtu, černému kašli, klíšťové encefalitidě. Věřím, že se proočkovanost proti covidu v České republice nakonec zvýší až na 95 procent a potom výrazně poklesne i riziko přenosu.“

Lékař použil slovo „poklesne“. Covid nás tedy neopustí? „Ani při proočkovanosti 95 procent se přenos viru úplně nezastaví, bohužel. Vir tu bude s námi třeba i dalších deset let,“ myslí si Petr Kümpel.

I mor či cholera dříve nebo později vyhasly

Pohled do historie ale ukazuje, že i velké a smrtící epidemie po určitém čase přece odezní. „To je pravda, všechny epidemie v historii lidstva nakonec dříve či později vyhasly. A to i v dobách, kdy proti nim lidstvo neznalo obranu, ať už to byl mor anebo cholera. My navíc máme oproti minulosti obrovské výhody. Dokážeme vyrobit vakcíny a úspěšně vyvíjíme i protivirové léky, což je něco, o čem medicína ještě před půlstoletím neměla žádnou představu,“ nadějně říká opavský lékař.

Obsáhlý rozhovor s primářem infekčního oddělení opavské Slezské nemocnice Petrem Kümpelem si na stránkách CNN Prima NEWS budete moci přečíst ve čtvrtek 25. listopadu.

Tagy:
nemocnice mutace očkování vakcína primář koronavirus COVID-19 Opava Slezská nemocnice v Opavě dávka infektolog covidárium Petr Kümpel