Může dítě vzniknout jen ze dvou spermií? znělo Sněmovnou. Politici se přou o sňatky pro všechny

Manželství má podle spolku Jsme fér být pro všechny.

Sněmovna projednává manželství pro všechny

Sněmovna začala v prvním čtení projednávat několikrát odložený zákon, který má umožnit sňatky stejnopohlavních párů. Debatu ale zatím nedokončila. Kdy se bude o novele hlasovat, jasné není. Koalice totiž nemá jednotný názor. Část poslanců chce zároveň jednat o ústavním zakotvení manželství jako svazku muže a ženy.

Ne jen muž a žena, ale dva lidé. Tak se má změnit pojem manželství, což by gayům i lesbám umožnilo uzavírat sňatky mezi sebou. „Už nebudeme rozlišovat na my a oni, ale všechny vztahy budou mít zákonem uznanou stejnou důstojnost,“ řekl poslanec Josef Bernard (STAN).

ČTĚTE TAKÉ: Vláda je krutá vůči důchodcům, ale nadbíhá firmám se stamiliardovými zisky, řekl Špidla

Novela leží ve Sněmovně déle než rok. Patrně i proto, že část poslanců z vládní koalice má s manželstvím pro všechny problém. „Všichni cítíme, že názory jsou různé. Žádám, abychom to neviděli optikou politiky, rozdělení na to, kde sedíme,“ podotkl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Lidé se propadají do chudoby a my projednáváme něco, co je mimo chápání tradičních hodnot,“ kritizoval návrh Jaroslav Foldyna (SPD). A část poslanců – jako třeba Marek Benda z ODS nebo lidovci – má především problém s používáním slova manželství. V Ústavě je chtějí zakotvit jako svazek muže a ženy.

Sňatek by párům stejného pohlaví umožnil adopci dítěte

„Manželství je slovo, které je vyhrazeno ženě a muži a nechci na tom nic změnit,“ sdělil poslanec Benda. „Nevím, jestli jsou nějaké nové poznatky v biologii, že člověk může vzniknout ze dvou spermií nebo ze dvou vajíček,“ uvedl při projednávání odloženého zákonu Aleš Dufek (KDU-ČSL).

„Ano, shodneme se na tom, že dítě vznikne, to si nemusíme říkat na půdě Sněmovny, jak se to dělá,“ reagovala poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

Sňatek by párům stejného pohlaví umožnil adopci dítěte, pobírání vdovského nebo vdoveckého důchodu a užívání společného jména. „Láska je jen jedna, není láska hetero a není láska homo, takže není důvod, aby stát rozděloval sňatky, které uzavírají hetero a homosexuální páry,“ zdůraznil předseda spolku Jsme fér Czeslaw Walek.

Prvním čtením naopak prošel návrh, aby stejnopohlavní páry mohly uzavírat registrované partnerství na jakémkoliv matričním úřadu.

Tagy: