Vláda je krutá vůči důchodcům, ale nadbíhá firmám se stamiliardovými zisky, řekl Špidla

Vladimír Špidla v pořadu k věci 31. května 2023

K věci 31.5.2023

Vládní konsolidační balíček nelze nazývat reformou, je to jen snaha zalepit příjmy státního rozpočtu na úkor těch nejchudších, uvedl v pořadu K věci bývalý ministerský předseda Vladimír Špidla. Kabinet provádí naprosto nelítostnou likvidaci důchodového systému, zatímco velkým firmám nechává stamiliardové zisky, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Strany zastoupené ve Sněmovně rozvrátily rukou společnou a nerozdílnou během několika let veřejné finance, míní Špidla. „Daňové změny, které se odehrály v průběhu tří let, znamenají ztrátu příjmů státu ve výši 250 miliard,“ řekl. Narážel tím především na zrušení superhrubé mzdy, které se ovšem odehrálo za působení sociální demokracie v předchozí vládě Andreje Babiše (ANO). „V rozhodujících okamžicích nás nikdo nebral v úvahu. Superhrubá mzda byla zrušena úsilím ODS, ANO a SPD, ČSSD byla proti,“ dodal někdejší ministerský předseda.

ČTÉTE TAKÉ: Ministerstva se bouří. Koaliční dohodu o úsporném balíčku atakují kvůli dani z nemovitosti

Z tohoto kroku se dle něj veřejné finance nyní nemohou dostat. „Vláda se nyní snaží získat peníze na úkor těch nejslabších, to není žádná reforma,“ uvedl Špidla. „Díru ve výši 250 miliard korun nelze nikdy vyřešit na výdajové straně, jedině za cenu naprosto nelítostných důsledků pro občany,“ podotkl s tím, že jedním z důsledků je „naprosto nelítostná likvidace důchodového systému", který v průběhu času zeslábne a nebude lidem schopen poskytnout dostatečnou podporu. „To je naprosto nepřijatelné,“ zdůraznil.

Mnohá ministerstva nyní deklarují, že ve svých resortech nemohou šetřit, protože by to ohrozilo výkon jejich agendy, „Z toho je jasně vidět, že to není žádná reforma. Popadli, co je zrovna napadlo, ale není to projednané. Za skandální až obscénní považuji fakt, že na projednání takové věci dali pět dnů na připomínkové řízení. To je klasická cesta, jak vyřadit jakéhokoliv oponenta,“ řekl Špidla. Podle něj je vždy prostor na škrtání výdajů státu, ale je nutné předem vytvořit analýzu. „Tohle není reforma, ale výstřel do prázdna,“ dodal.

Stamiliardové zisky firem

Řešením je nyní podle Špidly zvýšení příjmů státu. V pořadu K věci zmínil zavedení progresivní daně a vyšších odvodů firem. „Celá konsolidace vynechává korporáty, nadnárodní společnosti, prostě ty nejsilnější,“ řekl s tím, že průměrné zdanění právnických osob nečiní v Evropě 21 procent, jako budeme mít my, ale 24 procent. „Jestliže různé velké firmy hlásí, že mají stamiliardové zisky, tak to není správné, neměly by je mít. V této situaci, kdy je potřeba financovat základní provoz státu a životní úroveň velkého množství obyvatel, je nutné daňové zatížení rozložit spravedlivě,“ zdůraznil expremiér.

Komentoval to i na příkladu daně z nemovitosti. „Dovedu si představit, že nemovitosti o rozloze tisíců metrů čtverečních budou zatíženy jinou a výší daní než ty běžné bytové,“ sdělil. Stejně tak by bylo možné změnit paušály u OSVČ a třeba u IT podnikatelů, kteří nemají žádné náklady, je nastavit třeba jen na dvacet procent.

„Zásadní je ale sáhnout na korporáty. Není možné, aby od nás v porovnání s ostatními státy odtékalo dvakrát tolik dividend, než odpovídá ekonomickému výkonu. ODS má základní představu oslabení státu tak, aby ‚baroni‘ měli volný prostor,“ podotkl Špidla. „Vláda naopak postupuje krutě ve vztahu k důchodcům. Snížení koeficientu pro valorizaci bude znamenat každých deset let zhruba dvojnásobné zvýšení počtu důchodců v příjmové chudobě,“ dodal.

Tagy: