Čekáme na hosty z Ruska. CNN odhalila, jak se na ukrajinské frontě chystají na invazi

Ukrajinský voják na frontě

CNN vyrazila na ukrajinskou frontu

Jen pár kilometrů východně od ukrajinské hranice se šikuje ruská těžká technika, na západní frontě ale zůstávají v klidu. Reportáž americké CNN odhalila, že na Ukrajině si mezi vojáky i obyčejnými lidmi připouští riziko invaze jen málokdo. Podle televize navíc není ukrajinská fronta kdovíjak obrněná.

Na západní frontě klid. Název slavného válečného románu, který napsal Erich Maria Remarque, by se dal aplikovat i na dění na ukrajinské straně hraniční linie s Ruskem. Štáb americké CNN se vydal na Ukrajinu až k nejzazší obranné linii, která je jako první „na ráně“, pokud Moskva zavelí k útoku. Jenže je tam klid. Až podivný.

Řada místních došla k závěru, že riziko invaze zveličují západní mocnosti v čele se Spojenými státy. Proto, i když se k oblasti jen pár kilometrů od nich sjíždějí ruské tanky a těžká technika, zůstávají v klidu.

První obranná linie Ukrajiny nevypadá na první pohled nijak pompézně. Půl tuctu vojáků v zasněžených zákopech a žádné známky po těžkých zbraních, popsala CNN. K šarvátkám s proruskými separatisty přitom podle zdejších bojovníků dochází pravidelně.

Na jedné straně tanky, na druhé klid

„Je neuvěřitelné, že na ruské straně hranice asi 30 kilometrů odtud se kupí tanky a těžké zbraně, ale tady na ukrajinské straně není absolutně znát, že by se tu někdo na invazi připravoval,“ popsala přímo z místa reportérka CNN Clarissa Wardová.

Zdejší ukrajinští vojáci ale mezi řádky naznačili, že na střet jsou nachystaní. Wardová se totiž tamního četaře zeptala, zda mají k dispozici nějaké těžké zbraně, protože v okolí žádné neviděla. „To nepotřebujete vidět. Ani nepřítel je nepotřebuje vidět. Ale máme všechno potřebné,“ odvětil voják. „Velitelé nám řekli, že musíme být ve střehu. A tak jsme připraveni setkat se s hosty z Ruska,“ zmínil.

Mimo frontu ale život plyne v poklidu. A to i v nedalekém Mariupolu, kam by mohli potenciálně Rusové po prolomení prvotní linie bez problému dojít. „Žádná válka nebude. To jen Biden si myslí, že ano,“ sdělil pro kamery CNN jeden z obyvatelů přístavního města.

Pro tyto lidi přitom není válka nic nového. Kolem celého Mariupolu jsou opuštěné zbytky vesnic, které byly zničené v boji mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty.

Místní ale prozatím vyčkávají. Čekají, sledují horizont a doufají.

Na kompletní reportáž americké CNN s českými titulky se můžete podívat v úvodním videu.

Tagy: