Čekárny jsou plné, očkujeme proti chřipce i covidu. Máme veselo, popisuje lékař

Lékař Cyril Mucha v Novém dni

Rozhovor s lékařem Cyrilem Muchou

Čekárny se plní pacienty s virózami. „Očkujeme proti chřipce i covidu, takže máme veselo,“ uvedl v nadsázce praktický lékař Cyril Mucha ve vysílání CNN Prima NEWS. Vládu kritizoval za to, že nedělá žádnou očkovací kampaň. Přesvědčit lidi k vakcinaci je teď podle něj daleko těžší než před několika měsíci.

Proočkovanost v Česku je stále pod 60 procenty, v Evropské unii nám patří až 20. místo. „Jsme smutní, že jsme nemohli lidi přesvědčovat na jaře. Chtěli jsme očkovat, ale vakcíny nebyly. Teď jsou na internetu hromady hoaxů a stát žádnou pořádnou kampaň nedělá. Přesvědčování je výrazně těžší, ale díky tomu, že vakcíny máme, se to občas i daří,“ uvedl lékař Mucha.

Zájem o vakcinaci stoupl po zrušení testů hrazených z veřejného pojištění. Mucha prozradil, že k očkování se hlásí i lidé, kteří marně čekali na vakcínu u praktiků na jaře. „Odjeli na chalupy a nechali očkování ležet. Teď se vracejí, začínají se zajímat a v ordinacích se ptají, jestli se u nás mohou nechat naočkovat,“ řekl Mucha.

Jaké argumenty nejčastěji slýchá od svých pacientů, kteří očkování odmítají? „Mluví o nevyzkoušené vakcíně. Prý neví, co se po ní stane. Ptají se, zda se vůbec nechal očkovat premiér a co vlasntě v ampulce bylo. Člověk vidí argumenty, které najde v hoaxech na internetu,“ prozradil Mucha.

Pokud chtějí Češi dostat covid do stadia běžné nemoci, musí se podle lékaře očkovat celá populace od těch nejstarších až po děti.

Administrativu nestíháme

Během podzimu se čekárny plní zejména pacienty s virozámi. „Očkujeme proti chřipce i covidu, takže máme veselo. Absolutně nestíháme různé vykazování lázní a dalších podobných administrativních věcí. Lidé nechápou, že nejsme schopni vykazovat lázeňské poukazy, takže zůstáváme v ordinaci déle, ale jsme zvyklí pracovat,“ konstatoval.

Za středu v Česku přibylo 9 460 nově prokázaných případů onemocnění COVID-19. Bylo to o 450 méně než v úterý, ale o 3 600 případů více než před týdnem. Hospitalizovaných je 2 300 lidí infikovaných novým typem koronaviru, nejvíce od 5. května. Přibývá také úmrtí. V úterý zemřelo poprvé od půlky května více než 30 lidí s covidem za jediný den.

Tagy: