V nemocnicích je s covidem nejvíc pacientů za půl roku. Nových případů je téměř 10 tisíc

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

Za středu v Česku přibylo 9460 nově prokázaných případů onemocnění COVID-19. Bylo to o 450 méně než v úterý, ale o 3600 případů více než před týdnem. Hospitalizovaných je 2300 lidí infikovaných novým typem koronaviru, nejvíc za poslední půlrok. Přibývá také úmrtí. V úterý zemřelo poprvé od půlky května více než 30 lidí s covidem za jediný den.

Denní nárůst nakažených o více než 9000 zaznamenalo Česko ve středu podruhé za sebou. V úterý do statistik přibylo 9913 případů. V pondělí testy odhalily téměř 7600 pozitivních vzorků. Celkem tak za tři listopadové dny stoupl počet případů o skoro 27 tisíc, což je dvakrát víc než za celé září. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Na 100 tisíc obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 419 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak oproti středě zvýšilo o 33.

Nejhorší epidemická situace je i nadále na severu Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá na 100 tisíc obyvatel 633 nových případů za posledních sedm dní a v Moravskoslezském kraji 591. Naopak nejnižší incidenční číslo vykazuje Karlovarský kraj. Za poslední týden tam testy odhalily 141 případů v přepočtu na 100 tisíc lidí.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, mírně stouplo ze středečních 1,4 na 1,44. Nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření nemoci, je reprodukční číslo nepřetržitě od 25. srpna.

Vysoké denní přírůstky nakažených se projevují také v obsazenosti nemocnic. Už v pondělí počet hospitalizovaných s covidem poprvé od 7. května přesáhl 2000. Ve středu bylo v nemocnicích 2300 lidí s koronavirovou nákazou, z toho 304 v těžkém stavu. Neočkovaní lidé tvoří 53 procent z celkového počtu hospitalizovaných s covidem a 65 procent z pacientů na jednotkách intenzívní péče, vyplývá z pravidelné tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie loni v březnu se covidem v Česku prokazatelně nakazilo 1,79 milionu lidí. Zemřelo 30 878 z nich. Za první tři listopadové dny zemřelo 77 lidí s covidem. To je o pět případů víc než za celý srpen a září dohromady.

Laboratoře v Česku podle průběžných údajů ve středu otestovaly na covid 75 310 vzorků, zhruba o 66 tisíc méně než před týdnem. Mezitýdenní pokles počtu testů je ve statistikách ministerstva zdravotnictví patrný i toto úterý. Mohlo by se tak projevovat omezení úhrad testování z veřejného pojištění od začátku týdne.

Podíl pozitivních testů se zvýšil

Podíl pozitivních testů se ve středu ve všech třech sledovaných kategoriích v mezitýdenním srovnání významně zvýšil. U preventivních testů bylo pozitivních 4,6 procenta vzorků, zatímco o týden dřív 1,9 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních za týden ze 6,3 na 14,9 procenta, což je nejvíc od 27. března. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se podíl pozitivních zvýšil z 18,5 procenta na více než 30,7 procenta. To je nejhorší výsledek od 18. března.

Zdravotníci ve středu aplikovali 45 330 dávek vakcíny proti novému koronaviru, nejvíc za skoro dva a půl měsíce. Celkem bylo od začátku vakcinace lidem podáno 12,3 milionu dávek. Více než 6,1 milionu Čechů má očkování ukončené.

Dostat vakcínu proti covidu mohou lidé od 12 let. Dosud bylo plně naočkováno 65,5 procenta populace ČR starší 12 let.

Tagy: