Prymula: Covid mohou šířit i očkovaní. V hospodách by se měli testovat všichni

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Na akcích a v hospodách, kde jsou očkovaní i neočkovaní, by se měli testovat všichni, apeloval v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Podle něj totiž mohou i očkovaní nakazit neočkovaného člověka. Zda se hromadné akce omezí jen pro vakcinované, se podle něj uvidí.

„U akcí, kde jsou očkovaní i neočkovaní, je určité riziko a logicky by měli být testováni i očkovaní, protože mohou šířit nákazu na neočkované,“ upozornil v Novém dni Prymula.

Pokud by byl vstup na hromadné akce omezen jen pro očkované, velké riziko šíření koronaviru by tam podle něj nebylo. „Očkovaní mezi sebou problém nemají,“ vysvětlil. Zda se takové opatření může zavést, se podle bývalého ministra zdravotnictví teprve uvidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhuje, aby se na velkých akcích uznávaly jen PCR testy. Podle Prymuly ale takové opatření může zlikvidovat kulturu. „Musí se to posoudit velmi citlivě. Také nebude jednoduché se na velkou akci otestovat dostatečně včas. Další věc je navíc cena PCR testu, která se může rovnat ceně vstupného. Může se tak stát, že zájem o hromadné akce poklesne,“ upozornil.

Ve středu přibylo 9 460 případů covidu, o 3 600 víc než před týdnem. Hospitalizovaných je 2 300, nejvíc od 5. května. Incidenční číslo stouplo na 419. Podle epidemiologa by se měla nějaká opatření zpřísnit. „Nárůst je v současné době zdaleka nejvyšší. Hledá se cesta, jak situaci vyřešit, aniž by se musel zavádět nějaký velký lockdown,“ podotkl.

K lockdownu o Vánocích nedojde

K úplnému lockdownu o Vánocích podle Prymuly nedojde. „Ale bude se muset udělat opatření, které omezí kontakty. Ať se to líbí, nebo nelíbí, je to nepochybně otázka restaurací a především barů, nočních klubů, masových akcí. Také se bude muset vyřešit situace ve školách, protože se ukazuje, že tak, jak je to nastaveno, to efektivní není,“ upozornil epidemiolog.

Ve vysílání CNN Prima NEWS také připustil, že testy by mohly být v budoucnu opět zdarma. „Vidíme protichůdné názory. Jeden tvrdí, že je motivační, aby si lidé museli testy hradit sami, řada lidí se kvůli tomu nechala očkovat. Na druhou stranu je i velká skupina osob, která tvrdí, že testů bude méně, ale v tuto chvíli jich potřebujeme mít dostatek, abychom věděli, co se děje,“ vysvětlil.

Tagy: