Celý život myslela na druhé, teď pro Káju přátelé shání pomoc. Na péči o dům zůstala sama

S Kájou se život nemazlil. Od roku 2014 má přiznaný první stupeň invalidity kvůli vleklým zdravotním potížím. Již od základní školy navíc trpí psychickými problémy a několikrát byla hospitalizovaná v psychiatrické léčebně. V životě ji zasáhla také ztráta nejbližších: o tatínka přišla v 19 letech, brzy na to byl její mamince diagnostikován nádor na mozku. Na péči o rodinný dům, který ji pojí s krásnými vzpomínkami na rodiče, zůstala sama. Vždy myslela na druhé a její nejbližší jí to nyní chtějí oplatit. Doufají, že díky sbírce vyberou dostatek financí na opravu domu.

S dnes 31letou Kájou pojí Anetu dlouholeté přátelství. „Známe se od základní školy a už tehdy měla Kája závažné psychické problémy, které se časem namísto zlepšení neustále zhoršují. Od roku 2014 je invalidní v prvním stupni, a to kvůli vleklým zdravotním obtížím – spondylartróze krční páteře, astmatu, disociativní poruše, depersonalizaci, obsedantně-kompulsivní poruše a panické poruše, která ji přímo ohrožuje na životě. Od 16 let je v péči psychiatra a psychologa, navíc byla třikrát hospitalizována v psychiatrické léčebně,“ líčí kamarádka na dárcovské platformě Donio.

ČTĚTE TAKÉ: Na Vánoce přišly nemocné sestřičky o tatínka Miloše. Rodina po tragédii řeší finanční propast

Podle lékařů by Kája neměla být sama. Přesto bydlí v rodinném domě na pasekách, který zdědila po rodičích, úplně sama. „Stará se o dům a zahradu. Řidičský průkaz vlastnit nemůže, a tak v létě i zimě chodí s těžkými taškami do kopce pěšky. Je nesmírně statečná, hrdá a nikdy si nepostěžuje. Sama si o pomoc nikdy neřekne – i když ji nutně potřebuje,“ zdůrazňuje její blízká kamarádka.

Snila o založení neziskové organizace

Jak Aneta vyzdvihla, je to právě Kája, která celý život nezištně pomáhá druhým. „Již na gymnáziu dělala dobrovolnici v sociálních službách a jejím přáním vždy bylo pečovat o potřebné, rozdávat radost a lásku. Sama měla sen založit neziskovou organizaci na pomoc nemocným dětem a jejich rodinám,“ podotkla. Za svou pomoc potřebným získala Kája také ocenění na univerzitě, kterou studovala.

„Je jí i vlastní soucit s utrpením jiných. Kájušce zemřel tatínek, když jí bylo 19 let a zakrátko na to diagnostikovali její mamince nádor na mozku. O svou maminku s úctou a láskou dva roky pečovala. Maminka nemoci podlehla a ona zůstala na vše sama,“ pokračuje Aneta. Nabyté dědictví padlo na dluhy.

Kája na světě nezůstala úplně sama, má bratra. „Ten má však vlastní rodinu a závazky. Nemůže proto do domu investovat ani sestru nijak finančně podpořit. Širší rodina neprojevuje zájem. Kája je proto odkázaná na své přátelé a sousedy, především však sama na sebe a jak sama často zmiňuje, na Boží milost,“ vysvětlila kamarádka.

Získá jistotu do života

S vírou v solidaritu se tak Aneta rozhodla požádat o pomoc pro Káju druhé. Ráda by vybrala dostatek peněz na opravu domu, a tak na stránce Donia založila sbírku. „Peníze poslouží na koupi nových oken, rozvodu vodovodního potrubí, nové topení a kotel, venkovní izolace a jiné opravy. Také na běžný chod domácnosti a energie, které Káju stojí nemalé peníze,“ líčila kamarádka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ze 40 milionů dárců není žádný vhodný. Rodině čtyřleté Niny převrátila leukémie svět

Doufá, že s pomocí druhých bude o její přítelkyně alespoň trochu postaráno. „Že získá jistotu. Když se v domě něco pokazí nebo bude náhle potřebovat finance na svou obživu, léky nebo nenadálé záležitosti, tak je bude mít z čeho zaplatit,“ pokračovala Aneta.

Za svůj život musí Kája bojovat se zdravotními a psychickými problémy, stejně jako se ztrátou blízkých – nejen svých rodičů. „Každý den ji postihují úzkosti, v noci panické ataky a děsy. Zůstala osamělá. Dle mého má opravdu těžký život, i když tak mnohdy nepůsobí. Je to hřejivé sluníčko, které vždy přeje všem jen dobré a kde se mihne, je dobrá nálada,“ podotkla její nejlepší kamarádka.

Kája je na řadě

Domnívá se, že je načase, aby někdo na oplátku pomohl Káje. Jak Aneta vysvětlila, na půjčku by její přítelkyně nedosáhla, a ani by ji neměla z čeho splácet. „Aktuálně pracuje na dohodu, kdy pečuje o seniory. V dnešní těžké a drahé době si ale nevydělá dost ani na živobytí, natož aby mohla investovat do domu. Najít si novou práci je pro Káju složité – z hlediska zdravotních problémů a absence řidičského průkazu – proto je ráda, že má alespoň nějaké zaměstnání,“ vysvětlila Aneta.

Přesto je Kája bojovnice. Z celého srdce věří, že si najde stálé zaměstnání a postaví se na vlastní nohy. „Její budoucí plány se týkají pomoci potřebným a dobrovolnictví,“ dodala kamarádka.

Pokud i vy chcete Káje pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. „Děkuji všem dárcům za jejich laskavé a soucitné srdce a jejich dar. Za sebe i za Kájušku,“ dodala Aneta.

Tagy: