Tvrdým rohlíkům odzvonilo. Pytlík vyvinutý vědci z Liberce má udržet pečivo čerstvé i týden

    Vědci z Technické univerzity v Liberci vyvinuli speciální pytlík na pečivo.

Jak nejlépe uchovat pečivo čerstvé?

Jeden den křupavé, druhý den gumové a nebo dokonce tvrdé. Pečivo zkrátka dlouho čerstvé nevydrží. Tomu by však mohl být konec. Vědci z liberecké univerzity totiž vyvinuli speciální pytlík, díky kterému by chleba nebo třeba rohlíky mohly zůstat čerstvé i déle než týden.

Pytlík na pečivo je ze lněné tkaniny se speciální membránou. „Membrána bude částečně schopna odvádět vodní páru, která je důležitá, aby pečivo třeba neplesnivělo a podobně. Zároveň dokáže vytvořit optimální klima, aby pečivo vydrželo dlouho čerstvé,“ popsal pro CNN Prima NEWS Roman Knížek z Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

ČTĚTE TAKÉ: Zažíváme vrchol houbařské sezony. Experti prozradili, jak správně naložit s úlovky z lesa

Podle zjištění vědců by měl třeba řemeslný chleba v pytlíku vydržet čerstvý až devět dní. „Tak to je výborné. Okamžitě si ho koupím, až bude na trhu,“ pochvalovala si jedna z respondentek oslovených CNN Prima NEWS.

Jenže revoluční pytlík je zatím stále jen prototyp, a tak si musíme vystačit se starými dobrými způsoby, jaké známe. Vše začíná v obchodě, kde u pečiva čekají igelitové sáčky i papírové pytle. Lepší je zvolit ty papírové, protože v igelitovém pečivo takzvaně gumovatí a snadněji zplesniví.

Někdo proti tvrdnutí pečiva bojuje tak, že kupuje jen množství, které s jistotou spotřebuje. Pokud pečivo ale přeci jen zbude, je nejlepší ho zabalit do plátěného pytlíku nebo do utěrky a skladovat ho v čistém chlebníku. Ideální je udržovat teplotu okolo 18 stupňů.

Další osvědčenou metodou je mražení. „Když pečivo zmrazíte, vydrží opravdu dlouho. Vyndáte, když je potřeba,“ doporučuje prodavačka jedné z pekáren v Chomutově. Po vytažení z mrazáku je však potřeba pečivo rychle sníst.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ceny obědů překročily 200 korun, nejdražší jsou na jihu Čech. Kde se najíme nejlevněji?

Tagy:
hobby CNN Prima NEWS Liberec volný čas Česko pečivo rohlík Technická univerzita v Liberci produkty a služby ekonomika, obchod a finance zájem o jídlo a pití