Cena litru benzínu překročila 40 korun. Může za to zdražení ropy i marže pumpařů, říká ekonom

Litr benzínu v Česku průměrně stojí 40 korun.

Benzin nad 40 korun

Benzín a nafta na českých čerpacích stanicích opět podražily. Cena litru benzínu Natural 95 překročila hranici 40 korun, nafta se jí blíží. Mezi důvody rostoucích cen patří podle expertů oslabující koruna, zdražování ropy a stoupající marže pumpařů. Zdražování má podle analytiků pokračovat i v následujících týdnech.

Litr benzínu se v Česku naposledy prodával za více než 40 korun loni v říjnu. Během posledního týdne ovšem zdražil o 35 haléřů, a tak současná průměrná cena činí 40 korun a 12 haléřů. Mírně podražila i nafta, která se teď prodává za 39 korun a 19 haléřů.

ČTĚTE TAKÉ: Chystá se zdražení parkování v centru Prahy. Zastupitelé by změnu mohli schválit již letos

Nejdražší paliva tankují řidiči v Praze. Litr benzínu v metropoli vyjde průměrně na 41 korun a pět haléřů. Na jedné z čerpacích stanic na Žižkově stojí litr benzínu dokonce necelých 42 korun. Naopak nejlevněji tankují řidiči v Královéhradeckém kraji. Litr nafty tam koupíte za 36 korun a 50 haléřů, stejné množství benzínu pak o dvě koruny dráž.

Stoupající ceny paliv mají podle analytiků jasné důvody – zdražování ropy a oslabování koruny. Vlivů je ale víc. „Čerpací stanice a dodavatelé pohonných hmot si přirážejí poměrně zásadní marži a mastí si kapsu na úkor motoristů. Řidiči by si pro měli dávat pozor, kde tankují,“ řekl CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Rozdíly v cenách na jednotlivých pumpách jsou skutečně obrovské. Zatímco na jednom konci Zlína redakce za litr benzínu zaplatila 38,50, v centru města tankovala o tři koruny dráž. U nafty byl rozdíl dokonce ještě vyšší. Na dálnici už běžně benzín stojí i 45 korun za litr, nafta je přibližně o korunu levnější.

Stále rostoucí ceny paliv dostávají do problémů řadu firem. Například autodopravci upozorňují, že nafta u nich tvoří asi třetinu nákladů. Na drahé pohonné hmoty proto musí reagovat.

„Při nízkých maržích, které v dopravě panují, je nezbytné cenu přenést na konečného zákazníka. To je ovšem zvláště pro malé dopravce problém, protože často své zakázky sjednávají přes prostředníky. Je tedy možné, že se někteří dostanou do existenčních problémů,“ řekl mluvčí Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix.

Podle analytiků navíc motoristé musejí počítat s tím, že paliva budou zdražovat i v následujících týdnech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vyšší daň z nemovitosti jako trest pro nepoctivce. Města sahají k razantním změnám

Tagy: