Do roka a do dne neuvidíme žádný růst, tepal Tlustý vládu. Zlámalová hovořila o zrůdnostech

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý a analytička Lenka Zlámalová

360° 28.11.2023

Do roka a do dne neuvidíme v ekonomice žádný růst, jelikož nemá z čeho vzniknout. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to pronesl bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. Většinu kroků vlády označil za kontraproduktivní. Současný vývoj podle exministra směřuje k pouze ke zhoršování veřejných financí. Ekonomická analytička Týdeníku Echo sice vítá snižování deficitu, trnem v oku jí ale je zvyšování daní či rušení flexibilních pracovních smluv, které dokonce označila za zrůdnost.

Podle Tlustého kabinet pouze předstírá, že vládne a řeší problémy. „Nevím, jestli tak jednají proto, že tomu nerozumějí, nebo mají postranní úmysly. Skoro by se mi chtělo říct: Fialo, do roka a do dne, vyzývám tě na boží soud. Jsem přesvědčený, že do té doby neuvidíme žádný růst, jelikož nemá z čeho vzniknout,“ hřímal v pořadu 360°.

K TÉMATU: Fialo, jdi do háje, rozčílil se Tlustý. Dnešní politici neumí vládnout, přidal se Paroubek

Aktuální situace podle exministra povede k tomu, že se bude nepříznivý stav jen prohlubovat. „Všechno směřuje ke zhoršování stavu veřejných financí, a tudíž ke zhoršování situace rodin, podniků a následnému růstu nezaměstnanosti. Vidím pouze samá špatná čísla, z nichž viním pouze tuto vládu,“ řekl Tlustý. Naprostá většina kroků kabinetu je v jeho očích kontraproduktivní.

Podle Zlámalové je snaha kabinetu Petra Fialy o snížení deficitu dobrým signálem. „I tak ale dojde jen k malému počtu škrtů, což považuji za zásadní nedostatek,“ vyčetla jí. Nejvíce ji na celém konceptu dráždí zvyšování daní. „Jedná se totiž o faktické zvýšení všech přímých daní, což vnímám jako obrovský problém,“ zdůraznila. Tento krok kritizuje i Tlustý, který důležitý bod konsolidačního balíčku označil za „zločin vlády“.

Zlámalové vadí i jiné položky. „Všichni volají po nutnosti flexibilních úvazků. Vláda zareaguje tak, že fakticky zruší jediné pružné smlouvy, tedy dohody o provedení práce, na jejichž základě pracují rodiče malých dětí, senioři či studenti. A zavede místo toho registr dohod o provedení práce. Něco takového považuji za zrůdnost,“ nenechala na vládě nit suchou.

Hostem pořadu 360° byl i poslanec Jan Hrnčíř (SPD), který vládu kritizoval za to, že podle něj dosud nepřišla s dostatečným řešením. „Tvrdit, že se situace v příštím roce zlepší, je nesmyslné. Česko se nedokázalo vrátit na předcovidovou úroveň hospodářství a vše nasvědčuje tomu, že jsme v recesi. Nevím tedy, zda se pan premiér mýlí, nebo vědomě lže,“ pronesl zákonodárce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Křeček o ekonomice: Největší tma je před úsvitem. Tak růžové to nebude, mírnil Pikora

Tagy:
ekonomika daně státní rozpočet deficit státního rozpočtu Lenka Zlámalová 360° Jan Hrnčíř Vlastimil Tlustý vláda Petra Fialy zvyšování daní