Na NHL v Česku za dvojnásobek. Velké sportovní akce i přes zdražování dál lákají fanoušky

Česká republika je pro světový sport ověřenou značkou. Vždyť jen během září se zde konalo několik zápasů EuroBasketu nebo tenisový turnaj WTA v Ostravě. Nejvíce ohlasů ale měly dva říjnové duely NHL Global Series. Prahu tentokrát v úvodu sezony navštívili Nashville Predators a kalifornští San Jose Sharks. Lístky na utkání ale pořádně provětraly peněženky fanoušků. Za necelé dva roky navíc bude Praha hostit hokejové mistrovství světa. Bude to s cenou vstupenek ještě horší?

Naposledy, přesně před třemi lety, mohli příznivci nejrychlejší kolektivní hry na světě ve vysočanské O2 areně vidět v rámci NHL Jakuba Voráčka, českého útočníka tehdy v barvách Philadelphie Flyers. Jeho tým se utkal s Chicagem Blackhawks. Fanoušci za lístky dali v průměru skoro o tisíc korun méně než letos.

O rok později se měli na tuzemské půdě představit Boston Bruins v čele s Davidem Pastrňákem. Dlouho očekávané utkání se ale kvůli první vlně koronaviru neuskutečnilo. Letos se ale fanoušci mohli dočkat soubojů Sharks a Predators s Čechy Tomášem Hertlem a Radimem Šimkem.

Vstupenky na zápasy byly kvůli aktuálně nepříznivé ekonomické situaci nejdražší v historii. Ceny se pohybovaly od 2 000 korun za normální vstup až po VIP, který stál 9 000 korun. „Lístky jsou drahé, ale vidět nejkvalitnější hokej si nemůžu nechat ujít. I kdyby stál milion, stejně bych šel,“ vtipkoval jeden z fanoušků před O2 arenou.

Očekávám, že se NHL vrátí

Příznivci ze starého kontinentu jsou známí tím, že dokáží vytvořit nejlepší kulisu. Jinak tomu nebylo ani při klání Sharks a Predators, kdy se v obou zápasech po hledišti rozjela takzvaná mexická vlna, na což v NHL nejsou zvyklí. „Hráči sem přijeli jako reprezentanti týmů, za které hrají v Americe. Přesto to byly speciální zápasy pro všechny, i když je jasné, že pro Evropany mnohem víc,“ dodával kouč San Jose Sharks David Quinn.

Nejlepší hokejové lize světa se v České republice líbí, avšak termín, kdy by se NHL mělo znovu vrátit do Prahy, není daný. „Zatím jsme žádné rozhodnutí neučinili. Byli jsme tu v roce 2019 a hned co to bylo možné, jsme se vrátili. To ukazuje, jak Prahu milujeme. Lidi jsou tu zapálení do hokeje. Rozhodně očekávám, že se sem zápasy NHL vrátí,“ nastínil na tiskové konferenci před zápasy zástupce komisaře NHL Bill Daly.

Nejbližší velkou hokejovou akcí, která Česko čeká, je tak domácí mistrovství světa v roce 2024. „Bude to v současné chvíli velká výzva po organizační, finanční a sportovní stránce. Nicméně organizační výbor pevně doufá v opět skvělou sportovní akci, která přiláká do České republiky fanoušky hokeje z celého světa,“ uvedl Jan Rachota, manažer sportovního oddělení Českého hokeje. V jaké cenové relaci se budou lístky pohybovat v tomto případě ale svaz zatím ani nenaznačil.

Do Česka se také po delší době povedlo dostat ženskou tenisovou špičku. Tenisový turnaj v Ostravě, stejně jako NHL do Prahy, znovu přivedl podnikatel Tomáš Petera. „Doufám, že si to lidé užili jak v aréně, tak ti, co se dívali v televizi. Akce se povedla, zápasy měly slušnou kvalitu. Sponzoři i zástupci NHL byli spokojeni,“ uvedl pro iSport.cz. Na první dvě kola tenisového turnaje WTA 500 vyšly vstupenky oproti zápasům NHL relativně lacino. Stály od 300 do 400 korun, od čtvrtfinále pak pětistovku.

Text je součástí mediálního projektu Generace 20 studentek a studentů Vyšší odborné školy publicistiky ve spolupráci s CNN Prima NEWS.

Tagy:
NHL hokej Česko Praha HC Vítkovice Ridera Tomáš Hertl San Jose Sharks Nashville Predators Ženská tenisová asociace Mistrovství světa v ledním hokeji