Ceny pohonných hmot klesají. Za kolik v průměru natankujete a kde je benzín nejlevnější?

Řidiči momentálně při tankování musí vstřebávat extrémně vysoké ceny pohonných hmot.

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot v Česku klesají. Za uplynulý týden se jejich cena snížila o více než korunu za litr. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 teď v průměru natankujete za 42 korun a 70 haléřů, za naftu zaplatíte něco málo přes 45 korun. Navzdory zlevnění jsou ale paliva v Česku stále výrazně dražší než před rokem. Už by se vám tak nemělo stát, že vás zdražení překvapí přímo během tankování, jako se to stalo autodopravci v Ostravě.

Česko zažívá turbulentní dobu, kdy se ceny benzinu mění z minuty na minutu. A to doslova. Svědčí o tom i zkušenost majitele autodopravy z Ostravy. Martin Solka posílá své řidiče tankovat kamiony tam, kde jsou pohonné hmoty levnější. Před pár dny si proto vybral benzinku v Nové Bělé, kde zrovna měli naftu za 43,50 koruny. Za tuto cenu řidič natankoval do první nádrže. Aby mohl natankovat i do druhé nádrže, musel trochu couvnout. V tu chvíli ale přišel problém.

„Začal tankovat do druhé nádrže a když se podíval na displej, všiml si, že mu ukazuje úplně jinou cenu. Stopl tankování a šel se zeptat prodejce, proč cena místo 43,50 za litr stoupla na 45,90. Paní mu řekla, že se zrovna změnila cena,“ vylíčil neobvyklou zkušenost Solka.

Přestože se to stalo 1. dubna, rozhodně nešlo o aprílový žert. To Solkovi ostatně o několik dnů později potvrdila i společnost Čepro, které benzinka patří. Ostravský podnikatel si u ní neúspěšně stěžoval. „Shodou okolností 1. dubna ve 12:15 byla centrálně provedena změna cen. Z výše uvedeného mohu konstatovat, že nedošlo k pochybení, soulad v nastavení totemové ceny a ceny na stojanu byl potvrzen,“ stojí mimo jiné v dopise, který Solka obdržel od společnosti Čepro.

„Přirovnal jsem to v podstatě k tomu, jako kdybych přišel do nějakého supermarketu a chtěl si koupit 10 rohlíků. Uviděl cenu 2 koruny, ale než došel k pokladně, tak rohlíky stály už 4 koruny. Koho by to nenaštvalo,“ rozhořčil se Solka.

Benzin zlevnil o korunu

Podobná nepříjemnost by vás v těchto dnech ale překvapit neměla. Ceny pohonných hmot totiž klesají. Litr benzinu od minulé středy zlevnil bezmála o korunu a půl na současných 42,70 koruny za litr. A dolů o téměř dvě koruny šla i nafta. V průměru ji natankujete za 45 korun.

Tradičně nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Litr benzínu stojí průměrně 43 korun a 50 haléřů, za litr nafty řidiči zaplatí průměrně kolem 46 korun. Nejlevněji naopak natankujete na jihu Čech, kde se na některých místech cena benzinu vrátila pod 40 korun za litr.

Ve Zlínském kraji pak tradičně boduje čerpací stanice v Zádveřicích u Vizovic. Když se podíváte na jejich ceny, nikoho nepřekvapí, že se tady tvoří fronty i ve státní svátek. Naftu natankujete za 41,90 koruny za litr, benzín za pouhých 39,90 Kč. Ve středu navíc vláda rozhodla o snížení spotřební daně z benzinu a nafty o korunu a půl na litr. Ceny paliva by díky tomu mohly klesnout o téměř dvě koruny.

Tagy: