Ceny pohonných hmot dál raketově rostou. Za kolik natankujete za hranicemi?

Pohonné hmoty opět zdražují.

Drahé pohonné hmoty

Češi tankují nejdražší benzin v historii. Průměrná cena Naturalu 95 se přehoupla přes 47 korun za litr, nafta je na tom jen o pár desetníků lépe. Reportéři CNN Prima NEWS vyrazili do sousedních zemí, aby zjistili, jak hluboko sahají do peněženek motoristé za hranicemi.

Průměrná cena benzinu v Česku dosáhla v sobotu 47,31 koruny za litr, což je o pět haléřů více, než byla jeho dosavadní rekordní cena z letošního března. Nafta zdražila na průměrných 46,53 Kč za litr a proti březnové rekordní hodnotě je zhruba o tři koruny nižší.

„V Praze se benzin i nafta pohybují kolem 47,50 Kč za litr. Ceny vzrostly, a to navzdory vládnímu opatření, které od začátku června snížilo spotřební daň u pohonných hmot o 1,50 Kč na litr. Řidiči ale tankují dráž a podle ekonomů se bude ještě zdražovat,“ popsala situaci v hlavním městě reportérka Daniela Habešová.

Nejlevněji v Polsku. Jak jsou na tom Němci a Rakušané?

Ze sousedních zemí je na tom tradičně nejlépe Polsko. Tam řidiči natankují v přepočtu i o deset korun levněji. Do Rakouska, přibližně 15 kilometrů za hranice, se pak vypravila reportérka Veronika Rohlíčková. „Ještě v Česku byl litr nafty za 45,50 Kč a benzin za 46,90. V Rakousku mají naftu v přepočtu za 51 Kč za litr, benzin pak ještě o korunu dražší. Ceny pohonných hmot jsou zde tedy o tři až čtyři koruny dražší než v Česku. Rakušané ale zatím nesáhli ke snížení spotřební daně,“ přiblížila.

Naopak v Německu už ke stejnému opatření jako česká vláda přistoupili. „První červnový den byly ceny nafty i benzinu v přepočtu 47 Kč za litr. O necelých 14 dnů později si lidé připlatí přibližně 50 haléřů na litr, ale ceny stále nejsou tak vysoké jako před snížením spotřební daně,“ popsal reportér Tomáš Polák.

Německý ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck oznámil, že chce výrazně zpřísnit protikartelový zákon, aby zabránil petrochemickému průmyslu ve zneužívání dočasného snížení daně z pohonných hmot. Nehledě na takzvanou tankovací slevu, jak se opatření v Německu říká, se ale ceny na čerpacích stanicích takřka vrátily na květnovou úroveň.

Tagy: