Další rána pro naše peněženky. Potraviny budeme muset výrazně zdražit, varují výrobci

Zdražování

Zdražuje jídlo

Dražší energie, pohonné hmoty a po středečním oznámení růstu cen masa přišla další rána pro naše peněženky. Podle potravinářů se ceny jejich výrobků zvednou v příštím roce až o 15 procent. Za nárůstem ale nestojí jen inflace nebo drahé energie.

Třeba takový bochník chleba koupíte za 34 korun, ještě před rokem přitom stál 27. Běžný nákup, který letos pořídíte za 210 korun, by za rok mohl stát přibližně 250 korun. Zdražují totiž takzvané vstupní náklady, pod kterými si většina lidí představí hlavně energií nebo naftu na dopravu. Skrývají se za nimi ale i suroviny – a právě jejich cena roste mnohdy ještě výrazněji než třeba pohonné hmoty.

„Například krmivo pro zvířata. To šlo nahoru až o 90 procent. Zdražují se krmné směsi, pšenice, ječmen a koneckonců i řepka, takže už na té vstupní surovině dochází ke zdražení,“ vysvětlila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Potravináři mohou zdražování zbrzdit

Například pekařům vedle másla či ovoce do koláčů zase dělají vrásky plasty a další obalové materiály. „Dnes už se bavíme o 20 procentech zdražení koncového produktu,“ uvedl majitel pekařství Richard Kabát. Podle něj nepřipadá další zdražování v úvahu. „Je to neúnosné,“ doplnil.

Ceny přitom nejspíš porostou dál. Podle potravinářské komory se v příštím roce zvýší až o 15 procent. Zákazníci už teď o tom, co si kupují, více přemýšlí. „Většinou se snažím nakupovat jen to, co je opravdu potřeba,“ uvedla v anketě pro CNN Prima NEWS nakupující. „Snažím se vybírat takové produkty, aby byla cena optimální kvalitě,“ zhodnotili další.

O kolik ale nakonec potraviny zdraží, se rozhodne v supermarketech. Podle potravinářů se totiž možná budou snažit zdražování alespoň trochu zbrzdit tím, že sníží svoje marže.

Tagy: