Černochová je válečný štváč, tvrdí Okamura. Kvůli ní prý Saúdové zrušili schůzku se Síkelou

Partie Terezie Tománkové: Šéf SPD Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 5.11.2023

Rakousko je vynikajícím příkladem vyspělé země, která dělá pragmatickou zahraniční politiku. Nemají válečného štváče, jako je Jana Černochová (ODS). V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to v debatě o ceně energií prohlásil předseda SPD Tomio Okamura. Kvůli výrokům ministryně obrany podle jeho slov Saúdská Arábie zrušila schůzku s ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN), který se chystal dojednávat energie pro Českou republiku. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) připomněl, že se návštěva pouze posunula.

Okamura několikrát v pořadu prohlásil, že Maďarsko má díky bilaterální dohodě s Ruskem oproti České republice čtvrtinovou cenu za plyn. „To se pak nedivme, že dostávají od Putina levný plyn. Chceme mít závislost na Rusku?“ ptal se Bartoš. Takový dotaz předsedu SPD rozčílil.

ČTĚTE TAKÉ: Jste odpornej člověk! Nevíte, která bije, nebo jste v deliriu, křičel Okamura na Černochovou

„Jaká závislost, když ruský plyn bere i Rakousko? Myslím, že Rakousko je vynikajícím příkladem vyspělé země, která dělá pragmatickou zahraniční politiku a neeskaluje konflikt. Nemají tam válečného štváče jako ministryni Černochovou, která tady říká, když spadne raketa do Polska, že je ruská, a přitom se ukázalo, že byla ukrajinská. Už by vyhlašovala válku,“ opřel se do ministryně obrany.

Politici si nebrali servítky

„Je to známá kauza a pro nás bezpečnostní riziko,“ pokračoval Okamura. Následně prohlásil, že výroky Černochové z poslední doby měly negativní dopad i na jednání o energiích. „Ministr Síkela chtěl jet dojednávat energie do Saúdské Arábie, a právě kvůli Černochové, kvůli jejím neuváženým výrokům, že chce Česká republika vystoupit z OSN, byla návštěva zrušena,“ tvrdil s odvoláním na článek v médiích. Dodal, že nikdo tuto tezi nevyvrátil.

„Nejsem paní Černochová, já jsem viděl ten clash, který měl pan Okamura na plénu Poslanecké sněmovny, kdy se tam nevybíravě opřel do paní Černochové. Ta si pak také nebrala servítky,“ připomněl páteční hádku Bartoš.

„Oficiální je to tak, jak zaznělo od pana Síkely. Nemám v ruce žádné extra důkazy, co se komu honí v hlavě. Vy vycházíte z nějakých novinových článků. Oficiálně však vláda komunikuje skrze resort zahraničí či diplomatický sbor. Uvidíme, kam nás to posune. Nicméně, pokud se nepletu, tak se návštěva pouze odsouvá,“ dodal ministr.

Okamura doplnil, že návštěvy na zahraniční úrovni se neruší den před setkáním. „Má to závažné důvody. Nejsem v politice první den, byl to mimořádně závažný a politický důvod,“ dodal, načež sepsul i případnou spolupráci se Saúdy. „Chcete jet do země, kde se absolutně nedodržují lidská práva ani práva žen? Mají nejtvrdší islámský režim – a na druhou stranu hovoříme o Rusku. Myslím, že bychom měli postupovat jako Rakousko. Měli bychom mít levný plyn, chci levný plyn a aby Češi měli více peněz,“ uzavřel.

Tagy: