Jste odpornej člověk! Nevíte, která bije, nebo jste v deliriu, křičel Okamura na Černochovou

Předseda SPD Tomio Okamura a ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Okamura označil Černochovou za odporného člověka

V ostrou hádku se zvrhla debata během mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Předseda SPD Tomio Okamura se totiž tvrdě obul do ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Nazval ji odpornou osobou kvůli jejím výrokům vůči jeho opozičnímu hnutí. Podle něj by měla ve své funkci okamžitě skončit. Šéfky rezortu obrany se pak zastal Jan Bartošek (KDU-ČSL), který Okamurovi ostrý výpad vrátil.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny začala tradičně projevy s přednostními právy. Okamura nejdříve o Černochové prohlásil, že by měla rezignovat kvůli svým slovům o vystoupení z OSN. Černochové totiž vadí rozhodnutí Valného shromáždění, které přijalo rezoluci o humanitárním příměří ve válce mezi Izraelem a Palestinci. Česká republika ji nepodpořila.

ČTĚTE DÁL: Zlato zklamalo, ropa roste. Ekonom Kovanda popsal v Byznysu vývoj na komoditním trhu

Ministryně obrany na šéfa SPD reagovala poznámkou: „Možná pana Okamuru neděsí vlna antisemitismu. Mě to ale opravdu děsí. Vyvolává to ve mně skutečné reminiscence na to, co probíhalo za druhé světové války. Rezoluce neobsahuje odsouzení teroristických činů, ale naopak bezostyšně nazývá Izrael okupační mocností.“

Narážky na hnutí SPD ale nenechaly Okamuru v klidu. Své vystoupení začal velmi zostra. „Teď jste ukázala, že jste bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Plácáte nesmysly. Proti antisemitismu jsme všichni a vy zoufale hledáte jiné důvody. Požadujeme vaše odvolání z funkce,“ řekl během pátečního jednání.

Podle něj zatahuje Černochová zemi do války. „Nepřekrucujte naše názory a v usnesení jsme to odsoudili. Vy buď nevíte, která bije, nebo jste v nějakém deliriu. Vy jste se úplně zbláznila, vy jste blázen,“ pokračoval Okamura.

Následně dostal předseda SPD výtku od předsedající Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Podle ní by totiž měl zvolit jiný tón během svého vystoupení. To ale Okamuru ještě více popíchlo. „To, co tady předvádí tenhle člověk, který hraje na antisemitskou notu, je hnus. Je to chucpe. Vy jste normálně odpornej člověk,“ řekl.

Černochová na slovní výpad nereagovala. Zastal se jí ale její vládní kolega Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Vaše chování k paní ministryni není vhodné ani jako k ministryni, ani jako k ženě. Na hrubý pytel hrubá záplata. Jste také odporný člověk,“ řekl směrem k Okamurovi.

Tagy:
Izrael Tomio Okamura Jana Černochová Jan Bartošek Česko Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR