Černocká: Děti zvládnou vše, válku i covid. Některým zničil kariéru, reagovala advokátka

Hosty pořadu Co Čech, to politik! byla herečka a zpěvačka Petra Černocká a advokátka Klára Long Slámová.

Co Čech, to politik! (1207)

Pandemie covidu trápí Čechy již takřka dva roky. Lidé jsou unavení a někteří začínají být vůči zdravotníkům agresivní. Jak se však pandemie podepíše na dětech? „Jsem přesvědčena, že situace na nich nezanechá následky, děti zvládnou vše. I za války z nich vyrostli skvělí lidé,“ podotkla v pořadu Co Čech, to politik! zpěvačka a herečka Petra Černocká. Advokátka Klára Long Slámová však oponovala.

„Děti pandemii zvládnou. Nezanechá na nich následky, jsem o tom přesvědčena. Problémy měly děti ze slabších rodin, kde měli jeden počítač pro tři děti. V běžných rodinách děti nestrádají,“ podotkla Černocká. Doplnila, že i za války z dětí vyrostli skvělí lidé. „Vyrůstaly v příšerných podmínkách a naopak byly poučené špatnou situací, která na ně v dětství dolehla. Děti zvládnou vše,“ dodala.

Slámová je však skeptičtější. „Ano, děti jsou schopné zvládnout mnohé, ale i tak na nich pandemie zanechá následky, už dokonce zanechala. Příkladem je nejmladší generace, která chodí do sportovních kroužků. Mohli z nich být profesionální a špičkoví sportovci, ale u dítěte je každý výpadek znát. Právě různá omezení jim mohla zamezit budoucí kariéru,“ argumentovala.

Dodala, že přednost dostanou děti, které intenzivně trénují. „Jsou určité sporty, které nemohly být vůbec provozovány. Pak je zde samotné omezení pohybu pro děti. To na nich zanechalo následky,“ doplnila.

Zeman v buňce

Řeč přišla i na rozhovory prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry. Slámová, která boj o Hrad v roce 2023 zvažuje, se aktuální situaci smála. „Já bych zvolila konferenční hovory. Ta budka je směšná, jsme ve 21. století. Osobně bych nechtěla riskovat vtipné koláže, které poté zaplnily internet,“ uvedla.

Černocká dodala, že situace vypadá divně. „Jak se všichni chodí klanět k budce. Procesně to asi není nutné, ale pan prezident to chce. Mě by však zajímalo, o čem si povídal se šéfem Pirátů, když Zeman říká, že jeho oboru nerozumí,“ doplnila.

Hosté se vyjádřili i k aktuální situaci ve společnosti, která je stále napjatější. Někteří lidé začínají být na účet zdravotníků agresivní. Mnozí navíc odborníkům ani publikovaným informacím o covidu nevěří. „Já jsem si vše utřídila, abych věděla, které informace jsou relevantní. Je ale naše občanskou povinnosti zjistit si, co je pravda a co ne,“ mínila Černocká.

Dodala, že sama se občas snaží lidi přesvědčit k tomu, aby změnili názor. „Někdy jsem ale srab a do sporu, který je předem prohraný, jít nechci. Někteří mají svůj názor a nenechají si ho vyvrátit,“ podotkla. Advokátka dodala, že jednání agresorů není omluvitelné, ale mnohdy se lidem nediví.

„Situaci příliš nepřispívají ani politici. Místo toho, aby odpůrcům vše vysvětlovali, tak je straší zákazy a tím, co bude, jako je povinné očkování. Když se ale lidí ptám, zda na ně nátlak platí, tak říkají, že při přikazování budou jen více zarytí,“ uzavřela.

Tagy: