Druhý případ varianty omikron v ČR potvrzen. Jde o člena rodiny nakažené Češky

Laboratoř na testování koronaviru

Druhý potvrzený případ

Česká republika zřejmě eviduje druhý případ nákazy koronavirovou variantou omikron. V Press klubu na rádiu Frekvence 1 to uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Podle ní jde o člena rodiny nakažené Češky, která se v listopadu vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj.

„V České republice je pravděpodobně už druhý případ – přímo z rodiny té (nakažené) ženy. Bližší informace nemám, ale nemělo by jít o závažný průběh,“ informovala Vašáková.

Podle ní zatím nejsou přesné informace o tom, jaké bude biologické chování varianty omikron. Dosud není k dispozici dost dat, aby se dalo říct, zda je nebezpečnější, nebo naopak méně škodlivá, řekla Vašáková. Vyjasnit by se to podle ní mohlo v dalších dvou týdnech. Předpokládá, že je otázka času, než se v Česku objeví více případů nákazy variantou omikron.

Mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová naopak uvedla, že informaci o druhém případu omikronu nemá aktuálně k dispozici.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) dříve uvedl, že všechny kontakty, které byly vytrasovány, jsou v karanténě, doposud nikdo z nich nebyl pozitivní. „Čímž neříkám, že se nové případy nemohou objevit,“ podotkl šéf resortu.

Nadále převažuje delta

První nakaženou osobou v ČR byla šedesátiletá žena z liberce, u níž se varianta omikron potvrdila na konci listopadu. Domů se vracela z fotografické expedice v Namibii přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Společně s ní cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. Nyní se nachází v izolaci, podle veřejných informací má již dokončené očkování.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí uvedl, že v ČR zatím není hlášen další případ varianty omikron. Kontakty ženy z Liberce prověřovali hygienici nejen v Libereckém, ale i v Moravskoslezském a Středočeském kraji. V pozitivních vzorcích podle SZÚ nadále v naprosté většině převažuje varianta delta a její subvarianty.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali hygienici 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Tagy: