Černý scénář epidemie: Ke konci roku 15 tisíc případů denně a přetížené nemocnice

Nad koronavirem stále nemáme vyhráno, jak ukazují zhoršující se čísla v posledních dnech. Ústav zdravotnických informací (ÚZIS) zveřejnil prezentaci, která ukazuje, jakým způsobem se může epidemie COVID-19 v České republice vyvinout, pokud lidé nebudou dodržovat opatření a reprodukční číslo stoupne na 1,2. Do konce roku by to znamenalo návrat k 15 tisícům nových případů denně a naplnění lůžkové kapacity nemocnic.

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek na páteční tiskové konferenci řekl, že pokud lidé nebudou důsledně dodržovat nastavená opatření, dojde k černému scénáři, kdy se vrátíme k přírůstkům přes 15 tisíc nových případů COVID-19 denně.

Dušek si sice v pátek pochvaloval klesající počet hospitalizací, ale také to by se mohlo podle černého scénáře při reprodukčním číslu 1,2 změnit. Ke konci roku bychom tak mohli směřovat k 12 tisícům hospitalizovaných.

To by znamenalo až 1 800 pacientů na lůžkách intenzivní péče. Zátěž nemocnic by tak byla horší než na začátku listopadu, kdy Česko zaznamenalo dosud nejvyšší čísla –⁠ 8 300 hospitalizovaných s COVID-19, z toho 1 200 na odděleních JIP.

Prezentace však nabídla také tři mírnější scénáře. Nejoptimističtější mluví o reprodukčním čísle pouze 0,7, což by vedlo k 700 nově nakaženým denně. Sám Dušek však očekává zhoršenou situaci spíše až v lednu a v únoru, kdy se ke covidu přidá chřipková epidemie.

Dušek: Rozvolnění epidemii dál zhorší, zatím se neprojevilo

Čtvrteční zmírnění omezení se nevyhnutelně odrazí v nárůstu počtu nových případů COVID-19, protože mezi lidmi bude více kontaktů, řekl Dušek v České televizi. Zatím se ale otevření restaurací či obchodů projevit nestihlo, potrvá to podle něj nejméně sedm dní. Rizikové skóre, které v systému PES vývoj epidemie hodnotí, se v neděli zvýšilo z 57 na 64 bodů a na stejné hodnotě zůstalo i v pondělí.

„Určitě musíme očekávat jakési navýšení, protože nevyhnutelně dojde ke zvýšení počtu sociálních kontaktů, k větší mobilitě obyvatel z důvodů otevření obchodů nebo restaurací. To se nevyhnutelně projeví nějakým nárůstem,“ uvedl Dušek. Záležet bude podle něj na tom, o jak velký nárůst půjde a jak se podaří zvládnout.

Podle Duška můžeme ještě nepříznivější  situaci čelit v lednu a únoru, kdy do Česka pravidelně doráží chřipková epidemie. „Hodně bych věřil tomu, že nošení roušek a hygienická pravidla mohou zbrzdit nástupy dalších respiračních infekcí,“ řekl však. Každoročně v tomto období více lidí potřebuje nemocniční péči a chřipková epidemie se projevuje i na dočasně zvýšené úmrtnosti.

Tagy:
nemocnice epidemie Ladislav Dušek JIP Česká televize ÚZIS Česko koronavirus COVID-19 kapacita nemocnic opatření proti koronaviru hospitalizovaní Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR