Češi na olympiádě: Basketbalista Jan Veselý se těší na bitvu s americkým Dream Teamem

Z účasti na veleúspěšném mistrovství světa před dvěma lety ho vyřadilo zranění. Olympijské hry v Tokiu ale českému basketbalistovi Janu Veselému už neunikly. Jedenatřicetiletý pivot bude jednou z klíčových opor týmu kouče Ronena Ginzburga. Jaké ambice má Čech, který strávil několik sezon v americké NBA?

Jan Veselý (31 let), basketbal

  • Datum a místo narození: 24. dubna 1990, Ostrava
  • Výška a váha: 213 cm, 110 kg
  • Stav: ženatý, manželka Natalija Miladinovič (sňatek 2017)
  • Klub: Fenerbahce Ulker Istanbul
  • Trenéři: Igor Kokoškov (Istanbul), Ronen Ginzburg (český národní tým)

„Jdu do toho s tím, že jsme tým, hrajeme týmově a půjdeme do toho stejně jako do kvalifikace,“ řekl Jan Veselý novinářům, když se svými spoluhráči fasoval olympijské kolekce. Čechy v Tokiu čeká poměrně těžká základní skupina. Postupně se v ní utkají s Íránem, Francií a Spojenými státy. Právě v USA si Veselý zahrál v letech 2011 až 2014 prestižní NBA. Tehdy oblékl dres Washingtonu Wizards a později Denveru Nuggets.

Dnes 213 centimetrů vysoký pivot hraje za Fenerbahce Istanbul, s nímž v roce 2017 ovládl Euroligu, a o dva roky později se stal jako první Čech v historii nejužitečnějším hráčem celé soutěže. V duelu s Francií Veselý dokonce narazí na svého kolegu z Fenerbahce Nanda de Cola. „Těším se na to. Už během kvalifikace mi před finále přál hodně štěstí. Jsme spolu v kontaktu,“ přiznala jedna z opor českého mužstva.

USA si nedovolí fiasko

Pro Veselého je účast na letošní olympiádě obrovskou satisfakcí za to, že před dvěma lety nemohl hrát na mistrovství světa v Číně. Češi tam tehdy okouzlili celý basketbalový svět, když si dokráčeli pro šesté místo. „Toho mistrovství je sice škoda, ale s tím zraněním se nedalo nic dělat,“ pokrčil rameny Veselý.

Papírově je český basketbalový „nároďák“ ještě silnější než před dvěma lety. V Tokiu se bude moci opřít o dva hráče se zkušenostmi z NBA. Tím druhým je hvězda týmu Tomáš Satoranský, který po předloňském světovém šampionátu zamířil do Chicaga Bulls.

A jak Jan Veselý vidí souboj právě s americkým Dream Teamem? „Američané mají vždy našlapaný tým, ale o to víc se toho nemusíme bát a musíme hrát naši hru. V přípravě sice dvakrát prohráli, ale mají natolik zkušené hráče a realizační tým, že si nedovolí nějaké fiasko. To, že prohráli dva zápasy, je pro ně budíček před olympiádou a půjdou do každého zápasu hodně koncentrovaní,“ řekl.

Šestka draftu NBA

Jan Veselý se narodil 24. dubna 1990 v Ostravě. S basketbalem začínal v mládežnických klubech Příbor a BK Snakes Ostrava. Ve svých 17 letech přestoupil do slovinského klubu Geoplin Slovan. V roce 2008 byl vyměněn do Partizanu Bělehrad, kde se stal oporou týmu a místní fanoušci si ho velmi oblíbili.

V roce 2010 se Jan Veselý stal nejlepším hráčem do 22 let v celé Evropě a o rok později si ho v draftu jako šestku vybral tým NBA Washington Wizards. V únoru 2014 putoval do Denveru Nuggets a ještě v létě téhož roku NBA opustil. Od sezony 2014–2015 obléká dres Fenerbahce Ulker Istanbul.

Tagy:
Tokio turnaj olympiáda NBA Tomáš Satoranský basketbal Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Jan Veselý košíková