Češi na olympiádě: Jiří Lipták rád střílí pod tlakem, v trapu doufá v medaili

Sportovní střelec Jiří Lipták byl dvakrát bronzový na mistrovství světa v trapu, jak se označuje broková střelba na pohyblivý terč. Z evropských šampionátů má kompletní sbírku medailí v čele se zlatem z roku 2019. Dle jeho vlastních slov ho nervozita nesvazuje a pod tlakem se mu střílí dobře.

Jiří Lipták (39 let), sportovní střelba

  • Disciplína: trap
  • Datum a místo narození: 30. března 1982, Brno
  • Výška a váha: 192 cm, 125 kg
  • Stav: ženatý, manželka Petra
  • Klub: SKP Kometa Brno
  • Trenér: Radomír Zaoral

Jiřího Liptáka ke střílení přivedli prarodiče a rodiče. V roce 2010 na mistrovství světa v Mnichově v dramatickém rozstřelu vybojoval bronz, a tím i účastnické místo na svých prvních olympijských hrách v Londýně, kde skončil na 18. místě. Bronz z MS má také z roku 2017.

Z kontinentálních šampionátů má kompletní sbírku medailí. V roce 2019 vybojoval v brokové střelbě na trap na mistrovství Evropy zlato, o dva roky později získal stříbro. Druhé místo z evropského šampionátu si připsal ještě v roce 2012 a dva bronzy v letech 2008 a 2018. Vyhrál i dva závody světového poháru a kompletní sadu medailí má z mistrovství světa a Evropy ze závodu družstev.

Pod tlakem se mi střílí dobře

Nervozita českého střelce naštěstí většinou nesvazuje: „Někdy člověk zdřevění, ale když je nervózní, vyprodukuje víc adrenalinu, tím pádem jsem pozornější a líp mi to funguje. Osobně to mám radši,“ uvedl dříve pro Brněnský deník. „Poslední dobou zjišťuji, že když jsem pod tlakem, střílí se mi dobře. Asi nervozitu potřebuji, potom ze sebe vymáčknu maximum,“ doplnil.

Závodí za klub SKP Kometa Brno, aktivně se věnuje také myslivosti a se svou rodinou žije v jihomoravských Rajhradicích. Drží se hesla „vždycky musíš mít cíl a plán“. Mezi jeho další koníčky patří i rybaření.

Nejlepším českým výsledkem ve střelbě na pohyblivý terč na olympiádě je zlato Davida Kosteleckého, které si vystřílel v roce 2008 na hrách v Pekingu. Nejzkušenější olympionik ze současné výpravy, který je na své šesté olympiádě, bude startovat ve stejné disciplíně spolu s Liptákem.

Tagy: