Češi na olympiádě: Z benjamínka mazákem. Plavec Jan Micka zažil turbulentní rok

V roce 2012 byl tehdy 17letý Jan Micka nejmladším sportovcem české výpravy na olympiádě v Londýně. O čtyři roky později v Riu de Janeiru s ním už každý počítal a do Tokia odletěl kraulařský vytrvalec jako jeden z mazáků českého plaveckého týmu.

Jan Micka (26 let), plavání

  • Disciplína: 800 a 1 500 metrů volný způsob
  • Datum a místo narození: 15. ledna 1995, Praha
  • Výška a váha: 184 cm, 78 kg
  • Stav: svobodný, dcera Beáta
  • Klub: USK Praha
  • Trenérka: Jaroslava Passerová

Jana Micku čekají na olympiádě dva nejdelší závody, které se v bazénu plavou. Své vystoupení začne na kratších 800 metrech, následně se představí i na „patnáctistovce“. Právě v závodě na 1 500 metrů obsadil v Londýně v roce 2012 24. místo, v Riu už s ambicemi na finále skončil dvanáctý.

Na obou tratích drží Micka české rekordy. Mezi jeho největší úspěchy patří mimo jiné finále mistrovství světa z roku 2017, umístění v elitní pětici z evropských šampionátů v letech 2016 a 2018 nebo stříbrná a bronzová medaile z juniorského mistrovství světa v roce 2013.

Sílu mu dává roční dcera

Pro plavce, jehož vzorem je nejúspěšnější olympionik v historii Michael Phelps, je v Tokiu jednoznačným cílem účast ve finále. Kromě plavání si svěřenec trenérky Jaroslavy Passerové rád zajezdí na kole nebo vyjede na ryby.

Poslední rok byl pro něj v mnoha ohledech velmi rozporuplný. Musel přijmout rozhodnutí o přeložení olympiády, zároveň se mu ale v červnu 2020 narodila dcera Beáta. Musel však řešit i nepříjemné starosti. V březnu letošního roku mu na covid zemřel otec. Sílu na přípravu nabral hlavně díky malé dceři a přítelkyni Kristýně, se kterou plánuje svatbu.

Tagy:
Japonsko Tokio plavání finále Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Jan Micka