Češi na olympiádě: Zdeněk Štybar chce po problémech se srdcem útočit na elitní desítku

Cyklsitu Zdeňka Štybara čekají druhé olympijské hry v kariéře. V Tokiu chce v silničním závodě bojovat o elitní desítku, rok 2021 je pro něj ale specifický. Ještě před čtyřmi měsíci hrozilo, že kvůli problémům se srdcem ukončí kariéru. Z českých závodníků je 35letý bývalý cyklokrosař největší nadějí.

Zdeněk Štybar (35), cyklistika

  • Disciplína: Silniční závod
  • Datum a místo narození: 11. prosince 1985, Planá
  • Výška a váha: 183 cm, 73 kg
  • Stav: ženatý s Belgičankou Ine Vanden Berghovou, mají spolu syna Lewise
  • Klub: Deceuninck – Quick-Step

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu patří mezi nejuniverzálnější cyklisty na planetě. Pětatřicetiletý závodník s životním mottem „Na vrchol zkratka nevede“ se zúčastní už svých druhých her. V roce 2016 nedokončil, do japonského Tokia však odlétá s jasným cílem. V silničním závodě dlouhém 230 kilometrů chce skončit do 10. místa.

Štybar nejdříve dominoval jako cyklokrosař. V letech 2005 a 2006 se stal juniorským mistrem světa, v letech 2010, 2011 a 2014 přidal vavříny i v elitní kategorii. Hledal ale novou výzvu a v roce 2011 se stal členem nově vzniklé silniční stáje Omega Pharma – Quick-Step, kde zůstal až doteď. V roce 2013 šokoval vítězstvím v sedmé etapě na slavné španělské Vueltě.

Doposud nejúspěšnější silniční sezonu zažil Štybar před šesti lety, kdy dokázal vyhrát závod Strade Bianche, skončil druhý na jednorázovém závodě Paříž–Roubaix a hlavně vyhrál šestou etapu Tour de France. Po 14 letech je po Jánu Svoradovi druhým Čechem, kterému se tento triumf podařil. Druhý na Paříž–Roubaix byl rovněž v roce 2017, kdy mu uniklo první místo jen těsně.

Prodělal srdeční arytmii

Milovník jahodových knedlíků a časopisu Forbes si v letošní sezoně prošel zdravotními problémy. Trápila ho srdeční arytmie, kvůli které v dubnu nenastoupil na klasiku Kolem Flander. Operace však dopadla úspěšně. „Hlavně jsem rád, že to neznamená něco jako konec kariéry,“ uvádí v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Štybar se věnuje i podnikání – ve Stříbře vlastní penzion, na ostrově Mallorca zase půjčovnu kol.

Tagy:
Japonsko cyklistika Tokio Zdeněk Štybar Letní olympijské hry v Tokiu 2021