Češi nabyli dojmu, že covid skončil a už neexistuje. Je to iluze, varuje primář Dlouhý

Pavel Dlouhý

PARTIE Terezie Tománkové 27.3.2022

Češi na pozadí války na Ukrajině aktuálně nabyli dojmu, že pandemie koronaviru již skončila. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. Ten doplnil, že realita je zcela jiná a někteří lidé s onemocněním COVID-19 stále končí v nemocnicích. Dlouhý mimo jiné hovořil i o využití ukrajinských uprchlíků s lékařskou praxí v českém zdravotnictví.

„Český národ nabyl dojmu, že COVID-19 skončil a že už neexistuje. To je ovšem klamné zdání. My máme stále v Česku zhruba 30 tisíc nakažených každý den. To není úplně málo,“ poznamenal v Partii lékař Dlouhý.

Ten označuje nynější převládající variantu omikron BA.2 za relativně lehkou, ale rozhodně ji nepodceňuje. Stále totiž kvůli ní končí na nemocničních lůžkách někteří nakažení. Dlouhý však dodává, že jde zejména o neočkované, případně starší a rizikové pacienty.

„Dopad do nemocnic je malý, ale určitě by byla iluze si myslet, že covid zmizel. Snad zmizí s tím, jak se zlepší počasí,“ dodal Dlouhý. I proto doporučuje, aby si lidé, kteří ještě nemají třetí dávku vakcíny, ji ještě nechali aplikovat.

Aktuální velmi rozvolněná opatření, kdy jsou například respirátory povinné pouze v prostorách MHD či lékařských zařízení, považuje za dostatečná. „Mimo dopravní prostředky už stejně nikdo roušky a respirátory nenosil. Jen jsme si na něco hráli,“ míní ústecký primář. Nošení respirátorů v městské hromadné dopravě však stále považuje za důležité. „Tam je riziko stále vysoké a tam se respirátor ještě nějaký týden či měsíc vyplatí,“ dodal Dlouhý ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dvořáček: Vlna z Německa asi přijde i k nám

V sousedním Rakousku i Německu se v posledních dnech znovu rozvíjí nákaza koronavirem. Náměstek ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček v Partii uvedl, že časem se další vlna nevyhne ani Česku. „Nejsem epidemiolog, ale jak jsme to viděli v minulosti, jsme součástí společného prostoru, takže předpokládat, že vývoj u nás bude jiný než v Rakousku či Německu, asi není úplně realistické,“ poznamenal Dvořáček.

Ten doplnil, že větší vlnu případně očekává na podzim, ale neodvažuje si tipovat, jak velká může být. Koaliční poslanec a místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Tom Philipp (KDU-ČSL) zmínil, že nemocnice by se nyní mohly vyhnout přehlcení covidovými pacienty.

„Blíží se lepší počasí, máme tu přetrvávající opatření ve smyslu respirátorů v dopravních prostředcích a nemocnicích. Mám pocit, že je velká naděje, že nemocnice se do té těžké situace, ve které byly například o Vánocích či loni na jaře, nedostanou,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Philipp.

Podle něj vláda připravuje očkovací kampaň, která by měla proběhnout během prázdnin. „To je chvíle, kdy je třeba to téma znovu zvednout. Přesvědčit lidi, aby se šli znovu očkovat, aby byli připraveni na tu podzimní vlnu,“ pokračoval poslanec.

Kubek vyčítá vládě pokračující stejné chyby

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ovšem současný vládnoucí kabinet kritizuje, že stále dělá „stejné chyby“. Opatření podle něj vláda přijímá pozdě a posléze je ruší příliš brzy. „Co dělá vláda špatně? Zrušila kampaň na očkování, poté zrušila vyhlášku na očkování. Covid neskončil, očkování ano,“ řekl v Partii Terezie Tománkové Kubek. Ten si také postěžoval, že vláda a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) jeho organizaci ignoruje.

Stínový ministr zdravotnictví Julius Špičák (ANO) pro změnu poukázal na to, že proočkovanost v Česku je stále relativně nízká. „Umírá nám pořád 50 lidí denně,“ zmínil Špičák s tím, že Česko má aktuálně pátou nejvyšší úmrtnost na covid na světě.

Tagy:
nemocnice respirátor Ukrajina lékař CNN Prima NEWS Vlastimil Válek hnutí ANO KDU-ČSL Milan Kubek Partie Terezie Tománkové Julius Špičák Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 Jakub Dvořáček Pavel Dlouhý Tom Philipp Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.