Co zaznělo z davu demonstrantů: Jsou nás miliony, pro vládu jsme nádeníci, nic nám nepatří

Demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS) na Václavském náměstí, 28. října 2022

Zuřivé pískání, hlasité bučení či hromadné skandování. Nejen těmito způsoby vyjadřovali demonstranti svou nespokojenost s vládou Petra Fialy (ODS). Podle nich se kabinet nestará o české občany a neřeší jejich tíživou situaci se zdražováním a energiemi. „Tady je možná 100 tisíc lidí, ale další jenom sedí doma. Kdyby tady byli, tak nás jsou miliony,“ řekla jedna z demonstrujících žen reportérům CNN Prima NEWS. Podle odhadu policie ovšem na Václavské náměstí dorazily spíše nižší desítky tisíc. V davu se omylem objevili také zahraniční turisté, kteří si mysleli, že jde o oslavu českého státního svátku.

Ve srovnání se zářijovými protesty byla páteční akce o poznání skromnější. Davy lidí zaplnily především horní část Václavského náměstí až zhruba po obchod Primark. Dále se v centru Prahy až po Vodičkovu ulici zdržovaly spíše menší hloučky protestujících. Všichni ale sdíleli stejný názor – Fialova vláda musí odstoupit.

„Trápí mě, že se vláda neřídí zájmy českých lidí. Ceny energií jsou uměle navyšované a to se mi nelíbí. V Čechách nám nepatří ani voda, ani elektřina. Všechny ty výdělky jdou ven. Nepatří nám žádné obchodní řetězce. Jsme tu jen nádeníci, to je všechno,“ sdělila svou nespokojenost jedna z demonstrantek, zatímco mávala do rytmu s vlajkou ČR.

Podobnou optikou se na současný stav ve společnosti dívala další žena, která stála opodál. „Nesouhlasím s tím, co vláda dělá. Byla bych ráda, kdyby co nejdříve odstoupila. Tady je možná 100 tisíc lidí, ale další jenom sedí doma. Nejsou tady. Kdyby tady byli, tak nás jsou miliony. Ale ona ta doba přijde – ty miliony lidí tady předpokládám budou,“ zavěštila demonstrantka.

Zde je ovšem na místě podotknout, že podle policejních odhadů byly na Václavském náměstí spíše nižší desítky tisíc lidí. Organizátoři se proti těmto číslům ohradili se slovy, že jde o zlehčování jejich akce, třebaže se jim poměrně jednoznačně nepodařilo naplnit náměstí ve stejné míře jako na prvních protivládních protestech.

„Je tady tak o polovinu či o třetinu méně lidí, než bylo na předchozích demonstracích,“ připustil v krátkém neformálním rozhovoru další z demonstrantů.

Nemáme právo v našich rukou

Pro řadu účastníků ale počet přítomných lidí nehraje roli. „Vláda nerespektuje vůli lidu, proto musíme bojovat. Nic jiného nám nezbývá. Ono to bude pokračovat. To nejde jen tak zastavit, ihned by nás zničili,“ svěřil se CNN Prima NEWS jeden ze seniorů. Dodal, že přišel protestovat „pro národ“.

„Chci, aby se lid věnoval práci a těmto základním věcem, aby nás tu nikdo nevykořisťoval. Abychom byli vlastenci a měli národ ve svých rukou, o to jde. A lidé, aby měli ve svých rukou právo – to teď nemáme. Furt nám ho berou,“ postěžoval si dále.

„Je to chyba evropských politiků, že nedokázali zabránit válce. NATO shromažďovalo síly u ruských hranic a konflikt eskalovalo,“ řekl pro CNN Prima NEWS jiný postarší muž, který si neodpustil několik urážlivých poznámek směrem k reportérům.

Našlo se také pár osob, které přišly s poněkud odlišnou motivací. „Přišel jsem jako občan České republiky, nesouhlasím s vládou, jakým způsobem jedná. Zároveň tu jsem i za naše Československo, které vlastně stále trvá. Není členem Evropské unie ani NATO. Neprodalo pole, louky ani lesy. Nedluží ani korunu,“ vysvětlil muž ze Sokolova.

Posléze svou myšlenku rozvedl – stál za názorem, že se Československo rozpadlo nezákonně, jelikož se nevyhlásilo referendum. „Podpořil jsem demonstraci, ale zároveň tu sbírám podpisy lidí pro petici. Když se pod ní sjednotíme, můžeme spojit naše Československo. Pak začneme budovat zemi, jak to dělali naši předkové. Tím zavládne mír,“ nastínil svůj ambiciózní plán.

Cizinci přišli omylem

Na schodech Národního muzea se již tradičně shromáždil opačný názorový tábor s vlajkami Evropské unie i NATO. Aktivistům nechyběla proslulá soška nahého ruského prezidenta Vladimira Putin na zlaté záchodové míse ani miniaturní běloruská hlava státu Alexandr Lukašenko. Protivládní demonstraci přihlíželo několik Ukrajinců.

„Je státní svátek. Chápu, že je dnes složitá situace a že spousta lidí je znepokojená. Na druhou stranu jsem dlouhodobě nevěřil ruskému prezidentovi a jeho propagandě, která strašně zesílila. Už takříkajíc mele z posledního, je hrozivé, co všechno si dovoluje. Bohužel na to spousta lidí slyší. Česká vláda dělá, co může, proto jsem ji přišel podpořit, stejně jako Evropskou unii a státy NATO. Je to důležité,“ řekl reportérům muž, který přijel z Kolína.

Demonstrace zaujala také nejednoho náhodného kolemjdoucího ze zahraničí. „Jsme tady omylem. Tohle není oslava českého národního svátku? Vidíme tu všude vlaječky,“ divil se mladý pár z Velké Británie. Jakmile zjistili, že jde o protivládní a protiukrajinskou demonstraci, přemístili se rychle jinam.

Tagy: