Vánoční návštěvy chce omezit jen 14 procent Čechů. Vojtěch: Ideální je setkání venku

Vánoce s rodinou 2

Jaké budou Vánoce?

Přestože jsou denní počty nakažených stále vysoké, nechtějí se Češi o vánoční návštěvy nechat připravit. Podle průzkumu National Pandemic Alarm jen čtrnáct procent z nás plánuje omezit setkávání s rodinou. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve vysílání CNN Prima NEWS označil Vánoce za rizikové a jeho resort chystá doporučení, jak se o svátcích chovat.

Vánočka, chlebíčky, cukroví, zvuk koled a hlavně atmosféra rodinného setkání. To je něco, co může být podle ministra zdravotnictví velmi nebezpečné. „Ty Vánoce jsou riziko, nákaza se může šířit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Pokud se přeci jen budete chtít setkat s prarodiči u vánočního stromu, evoluční biolog Jaroslav Flegr radí, abyste se před návštěvou otestovali a po celou dobu měli nasazený respirátor. „Ono se dá sejít i tak, že společně půjdete třeba na procházku. Je to zvláštnější, je to neobvyklé, ale může to být příjemnější,“ navrhnul Flegr.

Biochemik Zdeněk Hostomský nevidí v rodinných návštěvách problém, pokud jsou členové proočkovaní. U neočkovaných seniorů by ale volil razantní řešení. „Můžete tu babičku posadit na pranýř a říct: ‚Nechtěla jsi se očkovat, nasaď si roušku a pozoruj nás ze vzdálenosti tří metrů,‘“ řekl Hostosmký.

Vládní nařízení loni před Vánoci zakazovala rodinné návštěvy, byly zavřené restaurace, hotely i lyžařské vleky. V době adventu přitom minulý rok přibývalo přibližně třikrát méně nakažených za jeden den.

Přestože je covidová situace letos horší než v minulém roce, chtějí lidé Vánoční svátky trávit společně. Jen čtrnáct procent podle průzkumu omezí setkávání s rodinou.

Průzkum National Pandemic Alarm také uvedl, že pětina lidí se při setkání bude chránit respirátorem. „Uvidíme, jaká bude situace, ale pořád hodláme jet za rodinou,“ popsala jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Už jsem trochu starší, rodina je v kontaktu třeba ve škole, takže spíš se domluvíme, až se situace zlepší,“ řekla další dotazovaná.

Ministerstvo zdravotnictví v úterý připravovalo doporučení, jak by se lidé měli chovat během svátků. Veřejnosti ho ale zatím nesdělilo. ‚‚Lidé by měli omezit setkávání na nejužší okruh, ideálně by měli být naočkovaní, případně mít i posilující dávku. A pokud je to možné, měli by se setkávat venku,‘‘ uvedl Adam Vojtěch s tím, že jsou to základní, ale velmi účinná opatření.

Tagy:
Vánoce návštěva Adam Vojtěch Ministerstvo zdravotnictví koronavirus Jaroslav Flegr Zdeněk Hostomský