Nová opatření jsou diskriminační, zlobí se stánkaři. Zatím se však nevzdávají

Vánoční trhy se budou letos konat i v centru Brna

Různé reakce trhovců na opatření

Zazvonil zvonec a vánočním trhům byl konec. Stánkaři jsou z aktuální situace zoufalí, z příjmů z trhů žijí několik následujících měsíců. Proto se rozhodli jen tak se nevzdat. Nové vládní nařízení jim navíc přijde diskriminační. Farmářské trhy totiž mohou být stále otevřené.

„Absolutně nechápu populistické vládní nařízení, kdy zakážou prodej venku, kde jsou lidé na čerstvém vzduchu. Jako provozovatelé trhů z větších měst jsme se spojili a hledáme cestu, jak bychom mohli fungovat,“ uvedl jeden z provozovatelů vánočních trhů. Jejich plány se ze dne na den musely přizpůsobit vládním nařízením, což se však netýká trhů farmářských.

Podle stánkařů má vláda dvojí metr. Jedním z příkladů jsou farmářské trhy na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Ty se o víkendu měly rozšířit o trhy adventní. „Ve chvíli, kdy jsme stánky instalovali, vláda oznámila, že v tom nesmíme pokračovat,“ konstatovala organizátorka trhů. Nakonec vánoční trhy nebudou, je ale otázkou, zda nakonec úřady nezavřou i ty farmářské.

Návštěvníků přišlo více než obvykle

V pátek na vánoční trhy v Plzni dorazilo obrovské množství lidí, podle stánkařů jich bylo třikrát více než ve čtvrtek. A podobnou koncentraci zaznamenaly i trhy farmářské, na které lidé zavítali za pět minut dvanáct na svařák nebo horkou medovinu. „Jsme nadšení, že jsme to stihli,“ komentovali to návštěvníci. Kvůli přijatým opatřením se budou nyní moci zahřát již jen kávou nebo čajem.

Podpořit stánkaře přišla i učitelka Petra Zoubková, podle které by se vládní nařízení respektovat neměla. „Je to sprostota vůči podnikatelům a vůči všem lidem, kteří se poctivě živí,“ argumentovala. Stejného názoru jsou i sami stánkaři. „Nezavírala bych. Každý může říci, že je to kravina, co vymysleli,“ řekla jedna z nich. Mnozí se shodují, že se jedná o popravu českého podnikání.

Rozhodnutí o uzavření vánočních trhů v pátek obhajovali jak premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), tak dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Riziko je větší, protože se nekontroluje, jestli jsou lidé po prodělané nemoci a nemají ochranu dýchacích cest,“ argumentoval Vojtěch. Babiš řekl, že se stánkaři soucítí, ale hygiena prý byla v této otázce nekompromisní.

Trhovci v Českých Budějovicích se však nenechávají zastrašit a stánky nebalí. Věří, že se najde způsob, jak trhy zachovat. Zboží proto plánují nechat uzamčené několik dní, dokud se situace nevyjasní. „Bojujeme proti tomu jak můžeme a opravdu se nám to nelíbí,“ řekl jeden z nich. Někteří navíc doufají, že se jim podaří vládní opatření obejít, jako to například udělali v Mostě, kde adventní trhy přejmenovali na vánoční farmářské trhy.

Kritiku navíc vláda slyší od opozice. „Adventní trhy na náměstí Republiky být nesmí, ale obchodní centrum hned naproti funguje? Je to nelogické,“ reagoval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zdravotní expert za Piráty Ondřej Dostál dodal, že zákaz pití alkoholu na veřejnosti možná vyústí do situace, kdy bude ilegální jít na procházku se psem s grogem v placatce.

Kdo si nyní bude chtít dát svařák či grog, bude muset vyzkoušet své dovednosti ve vlastní kuchyni. Snazší variantou je zajít na horký alkoholický nápoj do restaurace, ty však nově zavírají ve 22 hodin. „Jako kdyby byl covid nějakým nočním virem,“ glosoval toto rozhodnutí Dostál.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr ale na vládu apeluje, aby postupovala ještě tvrději. „Jsme v situaci, kdy se nám do týdne zbortí akutní nemocniční péče. Teď je čas na nejrazantnější opatření,“ zdůraznil. Dosluhující ministr zdravotnictví chce však počkat deset dní, zda nově zavedená opatření zafungují.

Tagy: