První velká zkouška. Češi proti Švýcarsku neuhráli ani bod, na hvězdy soupeře nenašli recept

Čeští hokejisté si na letošním mistrovství světa v Rize připsali první prohru v základní hrací době. V předposledním skupinovém klání nestačili na favorizované Švýcary, kterým podlehli 2:4. Tým finského kouče Kariho Jalonena si nicméně zajistil postup do čtvrtfinále již po zápase s Norskem. Poslední duel před vyřazovací částí odehrají Češi s Kanadou, a to v úterý od 15:20.

Střetnutí proti Švýcarsku, které se ve výběru může pyšnit zajímavými posilami z NHL jako Nicem Hischierem, Ninem Niederreiterem nebo Kevinem Fialou, bylo první velkou zkouškou po konfrontacích s papírově slabšími reprezentacemi. Utkání mělo od první minuty velmi rychlé tempo, čemuž nahrávalo střídání u obou týmů takřka s půlminutovou pravidelností i sympatický přístup rozhodčích, kteří pouštěli i některé tvrdší zákroky. První větší šanci měli Češi, když Jakub Flek ve čtvrté minutě ujel švýcarské obraně, pak vytáhl brankáře Roberta Mayera z brány a zpoza ní zkoušel přihrát. Kotouč si našel Jan Košťálek, jeho střelu však zblokoval jeden z obránců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Postřehy po Norsku: Bojovnost českých lvů, sebevědomý Vejmelka a zase ti rozhodčí

Český tým šel do vedení o pár chvil později. Po špatné rozehrávce soupeře pálil z mezikruží úplně volný kapitán Roman Červenka. Krásnou ranou k pravé tyčce otevřel skóre. Tým s korunkovým lvem byl o něco aktivnější. Šance však byly na obou stranách.

Oba mančafty si v první třetině také vyzkoušely přesilovku. Každý po jedné. Češi početní převahu nevyužili, i když si během ní vytvořili několik slibných šancí. Naopak Švýcarům vyšla přesně podle jejich představ. Kevin Fiala ve 13. minutě nejdříve poslal puk na modrou čáru, odkud nechytatelně vypálil Romain Loeffel, jenž trefil přesně levý roh české svatyně. Brankář Marek Langhamer byl vzhledem ke cloně bez šance.

Nutno podotknout, že gólmani na obou stranách ke konci třetiny vytáhli několik parádních zákroků. Do šaten se šlo po úvodním dějství za stavu 1:1.

Druhou třetinu začali aktivněji Švýcaři, kteří dali jasně vědět, jaké hvězdy NHL jim letos na šampionát v Rize přijely. Po zbytečném faulu Michaela Špačka hned po přestávce dostali šanci na další přesilovku. Vypadalo to už, že se Češi ubrání, po pěkné kombinaci přesto mohli Švýcaři slavit, když z první vystřelil veterán Andres Ambühl. Langhamer, který krátce předtím jednu tutovku zlikvidoval, neměl možnost ránu odvrátit – 1:2 z pohledu českého výběru.

V polovině zápasu favorizovaný soupeř odskočil už na dvoubrankové vedení. A byl u toho zase Ambühl, který po šikovné teči oslavil druhý gól v zápase, a upravil tak stav na 1:3. Červenka a spol. se probrali až v druhé polovině druhé třetiny. Aktivní bylo například duo ze čtvrté lajny – Radim Zohorna a Daniel Voženílek. Jenže české šance úspěšně likvidoval Robert Mayer. A kde nestíhal být včas švýcarský brankář, tam jej zachránila tyč. Ke konci druhé třetiny však hrozili opět hlavně Švýcaři.

Další Kubalíkova dělovka

Ve posledním dějství mohli diváci zpočátku sledovat vyrovnaný hokej. Do větší šance se dostal po špatném střídání soupeře Dominik Kubalík, který však ne a ne švýcarského brankáře českého původu prostřelit. Nejdříve to z levé strany zkusil na bližší tyč a Mayera nepřekonal ani po dorážce.

Ten pak chytil i skvělou Kubalíkovu dělovku během početní výhody. Do oslabení se Švýcaři dostali kvůli Denisi Malginovi, který po odpískaném ofsajdu neudržel nervy a uštědřil nepříjemnou ránu do tváře Jiřímu Černochovi. Zbývalo přibližně devět minut do závěrečné sirény. A zadařilo se.

Další Kubalíkova pumelice už našla cestu do sítě, a Češi tak snížili na 2:3. Kontaktní branka je dostala na koně. I když to Švýcarům – lidově řečeno – začalo v obranném pásmu hořet, na vyrovnání už nedošlo.

Naopak v 56. minutě zničehonic dali gól Švýcaři. Tanner Richard po obrovské hrubce české obrany a pohotové kombinaci zakončoval prakticky do prázdné brány. Z krutého úderu se už česká výprava nevzpamatovala. Závěr utkání sice Češi zkusili bez brankáře, jenže se už nedokázali zabydlet v útočném pásmu. Se Švýcary tak prohráli 2:4.

Česko v tabulce skupiny B se 13 body zůstává na druhém místě, přičemž má o zápas více než třetí Kanaďané s 11 body. Právě s „javorovými listy“ národní tým odehraje poslední duel základní skupiny, který odstartuje v úterý v 15:20.

Tagy: