Postřehy po Norsku: Bojovnost českých lvů, sebevědomý Vejmelka a zase ti rozhodčí

Povinnou výhru čeští hokejisté v zápase proti Norsku sice urvali, do dalších zápasů už to ale „taková pohoda“ nebude. V následujících dnech čeká národní tým zatím nejtěžší zápasy a stále je co zlepšovat. I tak se ale dá na výhře 2:0 najít spousta pozitiv.

Jistota v bráně

Dobrou zprávou po utkání s Norskem je jistota a klid, se kterým v bráně operoval gólman českého nároďáku Karel Vejmelka. Brankář Arizony Coyotes se oklepal z předchozího nepříjemného zápasu se Slovinskem, kdy ve své úvodní dvacetiminutovce na šampionátu dvakrát inkasoval. Proti Norům však ztělesňoval klid za českou obranou. Vychytal „nulu“.

Norové byli zejména v první třetině velmi nepříjemní a podobně jako Slovinci v předchozím utkání stříleli ze všech pozic a doufali v dobrý odraz před Vejmelkovu svatyni. Jen v prvním dějství na něj mířilo 15 střel z hokejek Norských hráčů. Českému maskovanému muži ale zejména ve druhé třetině, kterou Češi odehráli více než z poloviny v oslabení, pomohli spoluhráči, kteří se obětavě stavěli do dělovek seveřanů. Vejmelka si v sobotním zápase mohl připsat tření čisté konto v národním dresu.

Bojovnost českých lvů

Na jedničku se Čechům proti Norsku dařilo v oslabení. Spoluhráči brankáře Vejmelky se vrhali obětavě do ran severských střelců a gólman měl díky tomu značně zjednodušenou práci. Bránit přitom bylo co. Jen ve druhém dějství hráli soupeři dohromady jedenáct minut v přesilovce pět na čtyři.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští hokejisté jdou do čtvrtfinále. Postup na MS proti Norům zajistili Kubalík a Flek

Bojovnost Čechů ale byla po zásluze odměněna nejen vítězstvím v zápase. Cenu pro nejlepšího českého hráče utkání získal obětavý hráč Karlových Varů Ondřej Beránek. Vyzdvihnout bychom ale mohli také obránce Tomáše Dvořáka nebo útočníky Jiřího Smejkala a Jakuba Fleka.

Paradoxně největší šance se národnímu týmu naskytly v oslabení. Při pětiminutové norské přesilovce se Čechům několikrát naskytla situace, kdy jeli sami na brankáře. „Za stavu 2:0 se dalo čekat, že to soupeř hodně otevře, zvlášť ve druhé třetině, kdy jsme hráli asi deset minut v oslabení,“ uvedl po zápase Flek.

A zase ti rozhodčí...

Na druhé dějství zápasu se musel český fanoušek dívat s nevěřícným pohledem. Rozhodčí totiž zejména v prostřední část zápasu předvedli podobnou komedii jako v úvodním zápase Čechů proti Slovensku. I v tomto utkání totiž sudí posílali hráče Kariho Jalonena na kárnou lavici za fauly, které v celé aréně zřejmě viděli pouze oni.

K první sporné situaci došlo ve druhé třetině. Daniel Voženílek se měl údajně provinit na norském hráči. Zda byl zákrok nepovolený je minimálně sporné, o čem už však není pochyb je, že Voženílkův čin nebyl na trest do konce zápasu. Přesně tak ale sudí rozhodli. Krátce po skončení norské pětiminutové přesilovky na sebe pruhovaní pánové strhli světlo reflektorů znovu. Tentokrát šel na dvě minuty pykat Radan Lenc. I toto rozhodnutí bylo přinejmenším sporné.

Ve druhém dějství si tak hráči norského týmu užili 11 minut přesilové hry, přičemž minimálně sedm z nich bylo sporných. Za poznámku jistě stojí fakt, že sobotní utkání proti Norsku pískal stejný rozhodčí jako federální derby Čechů proti Slovákům. I v něm se Němec Andre Schrader vyznamenal.

Úkol: Zlepšit úspěšnost střel

Zdviženým ukazováčkem by ale měla být neefektivita českého týmu v přesilových hrách. V závěrečné části utkání hráli Norové osm minut v oslabení, v nichž se Čechům nepodařilo vstřelit ani jeden gól.

Do příštích zápasů by se tato statistika měla zlepšit. Období soupeřů, jejichž porážka měla být spíše samozřejmostí, totiž právě skončilo. V neděli se národní tým představí v těžkém zápase proti Švýcarům, kteří se zatím na šampionátu prezentují ve velmi dobrém světle. Poslední zápas ve skupině sehrají svěřenci Kariho Jalonena v úterý proti obhájcům stříbrných medailí z Kanady.

Riga, nebo Praha?

Jako generálku před příštím mistrovstvím světa v hokeji v Praze a Ostravě šampionát v Rize zřejmě pojali čeští fanoušci. Ti hráčům se lvem na dresech nejen v sobotním zápase poskytovali obrovskou podporu a hnali svůj tým dopředu. V hledišti se nacházelo tolik českých vlajek, že se zdálo, že se utkání hraje v O2 aréně.

Tagy:
Norsko Slovinsko hokej Riga Praha národní tým Jakub Flek Karel Vejmelka Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen Daniel Voženílek