Češi pracují na videohrách pro nevidomé. V pořadu CNN Prima Gaming ukážeme, jak fungují

Mobilní hra To the Dragon Cave od Kikiriki Games je dělaná tak, aby si ji užili i nevidomí.

CNN Prima Gaming 25.6.2022

Videohry pro nevidomé jsou spíše vzácností. Česká herní pokladnice se ale může chlubit hned dvěma tituly, které myslí i na hráče s hendikepem. V pořadu CNN Prima Gaming tuzemští autoři mimo jiné vysvětlí, jak tyto konkrétní hry fungují v praxi a proč se pustili do jejich tvorby. Herní pořad můžete sledovat každou sobotu ve 22:20 na stanici CNN Prima NEWS i na webových stránkách cnnprima.cz.

Co vše nabízí předposlední díl této sezóny? V úvodní části se moderátoři Jan Hrušovský a Michal Kabele zaměří na jednu z nejpopulárnějších her současnosti. Akční on-line střílečka Fortnite je totiž nevídaným fenoménem, který americkému studiu Epic Games generuje miliardy dolarů. Navíc se kolem hry vytvořila obří komunita i prostor pro neotřelé virtuální události. Třeba koncert zpěvačky Ariany Grande.

Od Fortnite se následně přesuneme k českým hrám. A ne ledajakým – tuzemští vývojáři totiž mají na kontě tituly pro nevidomé hráče. Vyzpovídali jsme Petra Kubíčka z Kubi Games a Janu Kuklovou z Kikiriki Games, kteří vysvětlí, jak si mohou videohry užít i zrakově hendikepovaní. Taktéž prozradí, co je vedlo k tomu, aby pracovali na funkcích, jež postrádá drtivá většina světové herní produkce.

Esportová sekce následně patří události, která nemá v českých končinách obdoby. Turnaj Prague Champs, v němž si změřila síly česká elita League of Legends, přivítal tisíce lidí ze všech koutů ČR.

Na jedinečný turnaj vyrazil i štáb pořadu CNN Prima Gaming, aby se přesvědčil, jak po pandemické pauze vypadá esportový kotel uvnitř O2 universa. Samostatnou reportáž si můžete přečíst zde.

V recenzním okénku se podrobí testu netradiční část herní výbavy. Stůl CZC.Gaming County se může pochlubit několika zajímavými vychytávkami, jako je háček na sluchátka, košík na pití či USB porty pro periferie či nabíjení. Součástí výbavy je RGB podsvícení a celostolová podložka pod myš.

Pořad CNN Prima Gaming můžete sledovat každou sobotu ve 22:20 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde mimo jiné najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy: