Češi se bouří kvůli zastřelení fenky myslivcem. Přísnější trest požadují tisíce lidí

Případ fenky border kolie, kterou na Opavsku zastřelil myslivec, nabývá nečekaných rozměrů. Lidé z celého Česka podepisují petici požadující přísné potrestání myslivce a změnu zákonů. Jaká pravidla musí dodržovat myslivci a jaká pejskaři?

Desetiletou fenku Dixie zastřelil myslivec z posedu. Prý si myslel, že vidí lišku. Pes pak umíral majitelce v náruči dlouhé minuty. Chovatelkou psa stejného plemene, border kolie, případ natolik otřásl, že iniciovala petici.

K TÉMATU: Záběry střelby na Opavsku. Mohla fenka Dixie žít? Myslivci zhodnotili fatální omyl kolegy

„Nejen kvůli tomu trestu, aby se to nezametlo pod koberec. Ale aby se i do budoucna něco změnilo, protože podobných příběhů přibývá. Podpisů je 26 958 a 3 030 nepotvrzených,“ uvedla pro CNN Prima NEWS své důvody pro založení petice její autorka Jiřina Vůjtěchová.

Pes by podle mysliveckého hospodáře Lubomíra Hajného měl být „pod přímým vlivem svého vůdce“. „V praxi to znamená, že pejska nemusím mít na vodítku, a když s ním jdu po polní nebo lesní cestě, může běhat okolo, ale nesmí zasahovat do životního prostředí zvěře. Když se mi pustí pejsek za srnčí zvěří, už je to špatně,“ popsal Hajný.

Myslivec musí vědět, na co střílí

I pravidla pro myslivce jsou jasná. „Musí lovit tak, aby vždycky bezpečně rozeznal, po čem, kde a jak střílí. Musí mít stoprocentní jistotu, že zvěř, na kterou střílí, je určena k lovu, a musí mít absolutně zajištěnou bezpečnost té střelby. V okamžiku výstřelu nesmí ohrozit jinou zvěř, která není určená k lovu, člověka, psa, kohokoliv, kdo se v té přírodě pohybuje,“ vypočítal myslivec.

Vůbec prý nezáleží na tom, v jaké vzdálenosti od cyklostezky nebo lesní cesty myslivec střílí, musí ale dodržovat zásady bezpečné střelby.

Policie případ vyšetřuje, ale zatím prý nemá nic ke zveřejnění. Zjišťuje všechny okolnosti, které zastřelení fenky Dixie předcházely, a uvidí se, jestli případ vyhodnotí jako trestný čin, nebo jen přestupek, který by mohl obnášet pokutu, náhradu škody nebo i odebrání loveckého lístku. Místní myslivecký spolek prozatím střelci jen pozastavil povolenku k lovu.

Tagy: