
Čechy čeká zdražování v restauracích
I přesto, že některé potraviny zlevňují, na cenách v restauracích se to neprojeví, naopak pocítíme zdražování. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Zdůraznil také, že by si lidé stále měli dávat pozor na smrskflaci a šuntflaci.
Mezi potraviny, které zlevňují, patří například cukr, mouka, vybraná zelenina nebo brambory. Na cenách v restauracích ale nebude mít pokles vliv. „I když se některé potraviny vyvíjejí příznivě, jiné zdražují, a když přičteme nájem, energie, mzdy, tak se určitě zlevňování v restauracích nedočkáme. Bude probíhat zdražování, jen pomalejším tempem než v uplynulých letech,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Kovanda.
ČTĚTE TAKÉ: Zavede se po volbách opět EET? Zástupci podnikatelů jsou proti, nabízejí jednoduché řešení
Zdražení se dočkalo také pivo. Češi již dlouhodobě vykazují trend ve snižování jeho konzumace, potenciální vliv na jejich zdraví to ale prý mít nebude. „Myslím, že jsme v konzumaci piva stále premianty ve světě, navíc je částečně nahrazováno vínem, jehož spotřeba dlouhodobě narůstá,“ popsal ekonom. Že by se tak Češi odkláněli od alkoholu, si nemyslí. Mladší věkové skupiny navíc prý volí jiné návykové látky, jako je kratom.
Zmínil také trend smrskflace – zažitá strategie výrobců, že nechávají cenu, ale zmenšují gramáž výrobku. „Češi si toho nevšimli. U nás se to v poslední době projevilo například u trojhránkových oplatek,“ popsal Kovanda. Doplnil, že až se budou lidé připravovat na prázdniny a kupovat dětem sušenky, měli by sledovat i tu gramáž, protože můžou být nepříjemně překvapeni.
Další skrytou formou inflace je takzvaná šuntflace. „Je třeba sledovat složení, protože se nahrazují lepší ingredience těmi šunty a přitom cena stále zůstává stejná,“ upozornil ekonom.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ať čtrnáctiletí točí zmrzliny či vedou tábory. Měli mít možnost pracovat už dávno, míní Jurečka