Češi vyrazili na hory. Chceme si užít poslední svobodný víkend před uzávěrou, říkají

Přestože počasí o poslední únorové sobotě nebylo zrovna vlídné, nadšence do zimních radovánek od výletu do hor neodradilo. „Jdeme na běžky, dokud ještě můžem,“ říká mladý pár, obouvaje lyže na Cínovci v Krušných horách. Lidé také vytáhli boby, sáně či snowboardy a vyrazili do zavřeného skiareálu v Zadní Telnici.

Od pondělí 1. března Češi zůstanou zavření ve svých obcích, respektive okresech. Za hranice vládou vymezených území se budou moci vydat jen v nejnutnějších případech, například budou-li potřebovat nakoupit základní věci nebo musí pečovat o své blízké. Poslední desítky hodin před uzávěrou se tak mnoho lidí rozhodlo strávit na horách, kde ještě leží zbytky sněhu.

„Myslíme si, že je to letos poslední šance, jak se ještě provětrat na běžkách. Za tři týdny už tady asi žádný sníh nezůstane,“ hlásí mladý pár, který nazouvá lyže na hřebenech Krušných hor na Cínovci. „Bydlíme v Teplicích, takže tady už jsme mimo náš katastr,“ říká asi pětadvacetiletá žena. Její protějšek s nešťastným výrazem v očích jen přikyvuje.

Obdobná situace panuje také v blízkosti Komáří vížky tyčící se nad nedalekou Krupkou. Parkoviště zde sice není tak „natřískané“ jako během vánočních prázdnin nebo zkraje ledna, ale i tak se místo k odstavení automobilu nehledá snadno. Mezi pěšími výletníky a běžkaři se najde také několik rodin s dětmi, které se přesouvají na druhou stranu kopce, kde se chtějí svézt na bobech. „Jsme z Krupky, takže sem budeme moci zajet i v pondělí, protože Komárka je v našem katastru. Ale obáváme se, že za pár dní už se tady bobovat nebude dát,“ vysvětluje odhadem čtyřicetiletý muž.

Policie tentokrát nezasahovala

Míříme na Zadní Telnici, která se rozkládá vzdušnou čarou asi šest kilometrů severovýchodně. Parkoviště je zde téměř plné, počet lidí na svahu tomu ale neodpovídá. Skoro všichni totiž vyměnili boby a sáně za běžky a jsou rozptýleni po okolních lesích. Hlouček běžkařů se přesto posilňuje u nedalekého stánku s občerstvením. Po sjezdovce se prohání pár dětí na bobech, na svah ale šlapou i snowboardisté či borci na skialpech. Sníh je mokrý a těžký, vylézá dokonce nažloutlá vrstva poznamenaná nedávným přílivem písku ze Sahary.

Na příjezdové silnici se náhle zjeví hlídka příslušníků Policie České republiky, situaci ale pozorují jen z auta. Tentokrát nemají důvod zasahovat na rozdíl od 23. ledna, kdy překazili plány provozovatelů místního skiareálu na spuštění lanovky a vleků.

Paní Zima letos vládla poměrně pevnou rukou, koronavirová pandemie a z ní pramenící vládní opatření však nedovolily, aby si lidé jejího panování užili jako obvykle. Sezóna 2020/2021 tak vstoupí do historie jako jedna z těch nejhorších. A to i přesto, že sněhová nadílka byla bohatá a Česko na několik dní sevřely třeskuté mrazy. Tak snad se to příští rok nepřevrátí do opačného gardu.

Tagy: