Exkluzivní průzkum: Češi považují za nejméně důvěryhodné politiky Zemana a Pekarovou

Známkování politiků

Nejméně důvěryhodní politici z pohledu válečné a ekonomické krize jsou prezident Miloš Zeman a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti STEM/MARK pro CNN Prima NEWS. Nejlepší hodnocení si naopak vysloužili premiér Petr Fiala (ODS) a jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO).

Lidé v průzkumu společnosti STEM/MARK, který zkoumal důvěryhodnost politiků, hodnotili průměrně horší trojkou. „Celkově nedůvěra převyšuje důvěru už několik let,“ popsal autor průzkumu Jan Burianec.

Lidé hodnotili politiky jako ve škole – na škále známek od jedničky do pětky. Z pohledu válečné krize nejhorší známkou nejčastěji označili předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a prezidenta Miloše Zemana. Stejně dopadli i v případě jejich postojů k ekonomické krizi.

„Je to jasný vzkaz i hlavě státu, že Miloš Zeman není vidět, lidem vadí,“ popsal možné příčiny politolog Jan Kubáček. Naopak největší důvěru u lidí vzbuzují Petr Fiala a Andrej Babiš. Z pohledu válečné krize premiéra jedničkou ohodnotilo 14 procent lidí. Andreje Babiše pak 12 procent, stejně jako Tomia Okamuru (SPD).

„Průzkumy nebudu komentovat, ať jsou pro mě pozitivní, nebo vyznívají tak, jak bych si třeba nepřál,“ reagoval na výsledek Fiala.

V případě řešení ekonomické situace se pořadí na prvním místě prohodilo. A lidé nejvíce důvěřují bývalému premiérovi Andreji Babišovi. „Lidé si asi pamatují, co jsme udělali za naší vlády. Byl jsem ministr financí, premiér, asi jsem byl ve funkci kompetentní,“ okomentoval výsledek předseda hnutí ANO.

„To je pro premiéra varující, když je v ekonomické situaci nejvíce oceňovaný šéf opozice,“ upozornil politolog Kubáček. Na předposledních místech se v průzkumu s nejnižší důvěryhodností objevili třeba také Ivan Bartoš (Piráti) nebo Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tagy: