Babiš nepochopil, že peníze nerostou na stromě. Měl by být pokornější, rozčílil se Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

Brífink po jednání vlády (25. 5.)

Bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš nepochopil, že peníze nerostou na stromě, rozčílil se ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Podle něj by měl být jeho předchůdce pokornější. Předchozí vláda prý byla nezodpovědná.

„Jednu věc pan bývalý premiér Babiš nikdy nepochopil. Peníze, které má vláda k dispozici, jí nepatří, nepatří premiérovi, nerostou na stromech. Nejsou někde ve státě, netiskne je banka. Ty peníze dávají státu lidé, odvádějí je na odvodech a daních. Jsme povinni s nimi hospodařit uvážlivě, opatrně. Přerozdělujeme peníze, které dávají státu lidé na to, abychom mohli pomoci těm, kteří si pomoci nemohou,“ rozčílil se Fiala.

Podle něj byl předchozí kabinet nezodpovědný. „Mrzí mě, že předcházející vláda nebyla schopná ani elementární ekonomické úvahy a neuvědomila si, co svou politikou dělá a co může způsobit. V čase hojnosti to zdánlivě nebylo nebezpečné, ale ve chvíli, kdy se dostávala ekonomika do problémů v důsledku covidu, to začalo být nebezpečné. Nestěžuji si, řešíme to, ale dopadá to na občany. Tady by měl být Andrej Babiš určitě pokornější,“ zdůraznil předseda vlády.

Reagoval tak na slova svého předchůdce Andreje Babiše v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS, který prohlásil, že „asociální Fialova vláda a Rusnokova drahota zvedají inflaci a je neschopná vrátit lidem peníze“.

„Proč máme tak vysokou inflaci a drahotu? Odpověď nemusí poskytovat naše vláda, ale poskytla ji Česká národní banka, Národní rozpočtová rada, Nejvyšší kontrolní úřad a většina nezávislých ekonomů a je taková, že za to může Babišova vláda, její nehospodárná politika, nejrychleji rostoucí zadlužení v Evropské unii, plošná opatření a kroky, které Babišova vláda dělala,“ komentoval rozhořčeně Fiala a dodal, že Babiš by se měl podívat na fakta.

Zároveň připomněl, že současná vláda lidem pomáhá konkrétně a odkázal na vládní web Deštník proti drahotě, kde je vládní pomoc vypsaná. „My jsme situaci zdědili, ale pomáháme konkrétně. A to lidem, kteří jsou opravdu zasaženi zvyšujícími se cenami, kteří si sami pomoct nemohou a o kterých víme, že jsou do budoucna ohroženi. Naše pomoc je cílená, víme, co děláme. Neděláme opatření, která zvyšují inflaci a drahotu,“ upozornil předseda kabinetu.

Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta a je v Česku nejvyšší za posledních 30 let. S ní rostou i ceny potravin, elektřiny, pohonných hmot i dalšího zboží.

Tagy: