S obavami vyhlížejí zimu. Někteří lidé z obcí po tornádu stále nemají střechu nad hlavou

Jeden z domů zasažených tornádem v Moravské Nové Vsi

Obec Hrušky po tornádu zasáhla krize

Někteří obyvatelé Moravské Nové Vsi na Břeclavsku se stále nemohou vrátit do svých domovů. Čeká je tak další zima v provizorním prostředí. Rodina Nosterských našla dočasný azyl v mobilním domku. Vedle blížící se zimy ji ale trápí i drahá elektřina, která je potřeba nejen k vytápění, ale i k nutným opravám domu.

Už téměř rok a půl se musí Marie Nosterská i s dalšími členy domácnosti uskromnit v půjčeném mobilheimu, který stojí jen pár metrů od jejich původního bydliště. Nevhodné ubytování se v kombinaci s fyzickým i psychickým vyčerpáním začínají neblaze podepisovat na zdravotním stavu jejího manžela, který skončil se srdeční slabostí v nemocnici.

„Když je léto a venku je 32 stupňů, vevnitř je čtyřicet, tak jsme museli pořád chladit. V zimě naopak, protože mobilní dům není nijak izolovaný. Pořád je strašná zima, proto se přitápí,“ popisuje jeden z problémů provizorního obydlí Nosterská.

Vytápění plynovou bombou a elektrickými přímotopy znamenají v mobilním domku další náklady navíc. Souběžně s tím musejí Nosterští zároveň vytápět rekonstruovaný domek dřevem. Další výdaje pak „padnou“ na řemeslníky.

Třeba v obývacím pokoji zbývají zbrousit podlahy a udělat nové stropy. I tady se práce výrazně prodraží. Pojišťovna vyčíslila Nosterským škodu na majetku ve výši pěti milionů korun. Kvůli zdražování materiálu a rostoucím cenám energií ale nejspíš vyjde rekonstrukce domu na mnohem více peněz než před lety.

Tagy: