Česká ekonomika je nemocná. Inflační podhoubí bylo už před covidem, shodli se ekonomové

Ekonomové Helena Horská a Richard Hindls

Co na to vaše peněženka 11.9.2023

Česká ekonomika není v dobrém stavu, je nemocná, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Richard Hindls. Ekonomka Helena Horská tuzemské hospodářství přirovnala k organismu, který postihla infekce. Podmínky pro rozjezd inflace, která Česko v současné době trápí, však podle ní existovaly již před pandemií covidu.

„Naše ekonomika je nemocná. Použiju přirovnání – když náš organismus není dostatečně odolný, tak stačí i malá inflace nebo malý atak, aby to s ním významně zahýbalo,“ uvedl Hindls.

ČTĚTE TAKÉ: Polská etiketa na mléku místo české? Ceny by šly dolů, míní experti. Ministr Výborný je proti

Podle Horské není tuzemské hospodářství v dobré kondici již nějakou dobu. „Do covidu naše ekonomika vstupovala s nízkou imunitou, už v té době jsme měli vybudované podhoubí inflace. Covid ji jenom nechal rozjet,“ řekla v pořadu Co na to vaše peněženka členka Národní ekonomické rady vlády.

Podle ní Česko potřebuje posílit konkurenci na různých trzích, například v oblasti pohonných hmot nebo potravin. Dále je podle ní třeba více a pečlivěji kontrolovat soutěž mezi obchodníky a pořádně se podívat na některé oligopolní struktury, které jsme si v ekonomice vypěstovali.

Podle Hindlse je boj s inflací dlouhodobou záležitostí. Připomněl také, že inflace není jediný problém trápící tuzemskou ekonomiku. „Pereme se také s nízkým hospodářským růstem nebo už teď dokonce s jejím poklesem, a také s rychlým nárůstem schodku ve státním rozpočtu,“ dodal ekonom s tím, že nás prý mohou překvapit i další problémy.

Tagy: