Česká Lípa mění ruské názvy ulic, údajně na žádost místních. Jenže všichni nadšení nejsou

V České Lípě se mění ruské názvy ulic. Občané však nadšení nejsou.

V Česku se mění ruské názvy ulic

Možná to potkalo i vaše město, ulice mění jména. V České Lípě je z Ruské – Vilová a z Moskevské – Křížová. Zastupitelé města mluví o gestu solidarity s Ukrajinou, které přišlo na žádost občanů. Jenže, jak štáb CNN Prima NEWS zjistil, tak jednoznačné to zase není.

Na tabulkách jsou sice ještě staré názvy, změna, kterou schválili zastupitelé, ale platí okamžitě. „Pro tuto změnu se vyslovilo patnáct zastupitelů, dva byli proti a tři se zdrželi,“ uvedla mluvčí městského úřadu Česká Lípa Kristýna Kňákal Brožová.

Podle místostarosty České Lípy Martina Brože (ANO) politici vyslyšeli přání občanů. „Dali podnět na přejmenování ulice, že se jim nelíbí, že je to právě ulice Moskevská nebo Ruská,“ uvedl. Poslední kapkou bylo ostřelování divadla v Mariupolu, sdělila starostka města Jitka Volfová (ANO), která návrh na zastupitelstvu předložila.

Štáb CNN Prima NEWS se ptal lidí, kteří ve městě bydlí, i místních podnikatelů. Názory na přejmenování rozhodně jednoznačné nebyly. „Je to hrozný, já si to nepřeju,“ podotkla oslovená žena. Další doplnila, že Moskva jako město za válku nemůže: „Je hrozné, co se děje, ale myslím si, že sama Moskva jako město za nic nemůže.“

Lidé si budou muset vyměnit doklady

Další zastávají jiný názor. „Bude s tím moc práce všechno předělat, ale asi je to správný,“ podotkl oslovený muž. A nebyl jediný. „Osobně mi to nevadí a svým způsobem z toho mám radost, ale chápu názory lidí, kterým to vadí, protože s tím budou mít spoustu problémů,“ řekla další žena. A někdo je toho názoru, že přejmenování by dávalo smysl, pokud by se ulice jmenovala Putinova.

Lidé si teď musejí vyměnit doklady od občanky až po malý technický průkaz svého auta, na změnu mají tři měsíce. Jako velmi ukvapené a nepřipravené kritizuje rozhodnutí zastupitelů i bývalý starosta České Lípy Petr Skokan, který vlastní dům v dnes už bývalé Moskevské ulici. „Změny názvu ulic a částí města se nedělají ze dne na den. Nerad bych se dočkal výzvy, abychom přinesli knihy ruských autorů a pálili je na náměstí. Tohle prostě nikomu nepomůže,“ zdůraznil Skokan.

Podle něj vzniká petice, která má požadovat ponechání původních názvů ulic. Česká Lípa ale není výjimkou, novou Ukrajinskou ulici už mají v Plzni a lidová tvořivost změnila i název Ruské ulice v Praze.

Tagy: