Rusko nás probudilo, prohlásil Macron. Po vzoru premiérů nevyloučil cestu do Kyjeva

Na on-line Davos konferenci vystoupil také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Premiér Fiala okomentoval reakce na jeho cestu do Kyjeva

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevyloučil, že se po vzoru premiérů z Česka, Polska a Slovinska také vydá do Kyjeva, ale jen pokud to bude účelné. Řekl to podle agentury Reuters novinářům. Šéf Elysejského paláce také prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu uštědřila „elektrický šok“ Severoatlantické alianci.

K případné cestě do Kyjeva Macron poznamenal, že by se musela uskutečnit ve správnou chvíli a musela by být užitečná, pokud jde o řešení nynější krize.

„Bez něčeho hmatatelného by se cesta minula účinkem. Udělám to, když to bude užitečné,“ prohlásil prezident, který ve čtvrtek oficiálně zahájil kampaň za své znovuzvolení. Zdůraznil, že prioritou je pro něj pokračování rozhovorů s prezidenty Ukrajiny a Ruska. Řekl, že s nimi bude opět hovořit v příštích hodinách.

Macron se vyjádřil v souvislosti s cestou českého premiéra Petra Fialy, jeho kolegů z Polska a Slovinska Mateusze Morawieckého a Janeze Janši a také polského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského do obléhané ukrajinské metropole. Někteří komentátoři se zmiňovali i o tom, že v takové delegaci měl být i zástupce EU či Francie, která nyní předsedá Radě EU.

Rusko nás probudilo

Na otázku, zda lituje toho, že zhruba před dvěma lety označil NATO za klinicky mrtvé, Macron řekl, že invaze na Ukrajinu byla pro alianci jako elektrický šok. „Rusko nás probudilo,“ poznamenal. „Vždy jsem se domníval, že potřebujeme strategické projasnění, a teď jím procházíme,“ dodal. Události na Ukrajině podle něj daly alianci tuto srozumitelnost, protože ji vrátily ke svým kořenům.

Macron řekl, že v roce 2019, kdy pronesl kritizovanou poznámku o klinické smrti NATO, byla situace jiná než v současnosti.

Tagy: