Češka měla ulovit a rozporcovat medvědici. Slovenská policie ji obvinila z pytláctví

Slovenská policie obvinila z trestných činů pytláctví a porušování ochrany rostlin a živočichů 33letou Češku. Podezírá ji z toho, že loni na jaře protiprávně ulovila na Slovensku medvědici a následně ji rozporcovala. Informovalo o tom slovenské policejní prezídium. Medvědi jsou na Slovensku chráněni. Po opakovaných střetech těchto šelem s lidmi slovenský parlament letos v květnu schválil zákon o jednodušším odstřelu problémových medvědů.

Obviněné v případě prokázaní viny u soudu hrozí podle policie pětileté vězení. Vyšetřovatel ji podezírá z toho, že loni v dubnu na severu Slovenska ulovila medvědici pomocí vlastní kulovnice s tlumičem. Podle policie pak zvíře rozřezala a jeho části vložila do plastových nádob a pytlů. Při přesunu vozidlem do vlasti ji na Slovensku zastavila policejní hlídka.

DÁLE ČTĚTE: Bizarní podívaná na oblíbené pláži. V moři se objevil medvěd, záběry obletěly svět

Takzvaná společenská hodnota medvěda je ve slovenském právním řádu stanovena na 5000 eur (v přepočtu 123 500 korun).

Slovenská policie neuvedla, zda nynější obvinění souvisí s případem z loňského dubna. Tehdy strážníci zadrželi tři Čechy kvůli tomu, že ve svém vozidle podle tehdejšího sdělení policie převáželi nelegálně ulovenou medvědici. Policie následně informovala, že zadržené propustila na svobodu.

Slovenský parlament v květnu zavedl výjimku z ochrany medvědů pro případ, že výskyt těchto šelem bude ohrožovat život, zdraví či majetek lidí nebo úrodu a hospodářská zvířata. V praxi by v dotčených lokalitách měla být vyhlášena mimořádná situace, což úřadům usnadní vydávání povolení k likvidaci medvědů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvěd u Zlína: Muž si šel zaběhat a spatřil šelmu. Buďte opatrní, varuje policie

Tagy: