Pošta přiznala, že pobočku v Liberci chtěla zrušit omylem. Zavře však jinou, lidé se bouří

Česká pošta uznala chybu, když chtěla zrušit jednu ze svých libereckých poboček. Prý se to stalo omylem. Obyvatelé se ale dlouho neradovali – namísto zachráněné pobočky pošta zruší jinou, která byla otevřená sedm dní v týdnu až do večera. Na její záchranu okamžitě vznikla petice, v řádu hodin podpisy zaplnily několik archů.

Obrat o sto osmdesát stupňů se týká pobočky v městské části Liberce Vratislavicích. Žije tam devět tisíc lidí a poštu mají jen jednu. Starosta Lukáš Pohanka proto žil v domnění, že jeho čtvrti se plány na redukci poboček vyhnou.

„Pošta deklarovala zjednodušeně řečeno, že tam, kde mají vlastní úřad a starostu, minimálně jedna pobočka zůstane,“ vysvětluje. Když dostal do datové schránky zprávu od České pošty, že vratislavická pobočka bude zrušena, nevěřil vlastním očím. „Okamžitě jsme se ozvali a během několika hodin přišla odpověď, že je zase všechno jinak. Prý se stala administrativní chyba a naše pošta zůstává v provozu,“ kroutí hlavou starosta, který přiznává, že mu spadl velký kámen ze srdce.

ČTĚTE TAKÉ: Rušení pošt? Musel bych být sprostý. Lidé na Plzeňsku se bouří, protestují i koaliční politici

Zatímco ve Vratislavicích mohou slavit, spoustu dalších obyvatel města naopak podnik rozzlobil. „Odhalili jsme chybu, že pošta Vratislavice nemá být zrušena a bude zachována. Místo ní bude zrušena pošta v obchodním centru Globus,“ prohlásila Martina Ivanová, ředitelka sítě poboček České pošty.

Rušit se tedy nově bude pošta otevřená sedm dní v týdnu až do večera, v obchodním centru, které denně navštíví několik tisíc lidí. „Vratislavice si vlastní poštu zaslouží, ale rušit tuhle pobočku je absolutní nesmysl. Tady mají otevřeno i o víkendu, pro lidi, kteří chodí v týdnu do práce jako já, je to kolikrát jediná možnost, jak v klidu poslat balík,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS návštěvnice obchodního centra, která právě podepsala petici za zachování zdejší pošty.

Nespokojený s volbou pobočky, která se má rušit, je i primátor Liberce Jaroslav Zámečník. „Už se mi ozvali lidé, kteří žijí v Liberci, ale dojíždějí za prací třeba do Prahy. Na tuhle pobočku si nechávají posílat poštu, protože jinde si ji v pracovní době nevyzvednou,“ upozorňuje.

Vedení města je rozpolcené

Doplňuje, že pobočka v obchodním centru je bezbariérová a velmi dobře dostupná díky velkému parkovišti i speciální lince MHD, která sem vozí lidi zdarma. Česká pošta ale trvá na tom, že v Liberci se počet poboček zredukuje z 12 na 6. O tom, které to budou, je prý management ochotný jednat.

„Měli jsme schůzku s vedením města, požádali nás ještě o nějaká data, které poskytneme a znovu se sejdeme,“ uvedla Martina Ivanová. Podle primátora je vedení města rozpolcené. „Zatím jsme se neshodli na tom, zda vůbec s Českou poštou tuhle hru s výměnou poboček hrát. Mám pocit, že se snaží hodit zodpovědnost hodit na nás a my pak budeme vypadat jako ti, co za to můžou, že někomu pobočka zůstala a někomu ne,“ zlobí se Zámečník.

Jedním dechem ale přiznává, že stávající podoba seznamu rušených poboček je nepřijatelná. „Liberec přetíná železniční trať na dvě části. V té severní za nádražím, kde žije třicet tisíc lidí, nezůstane ani jedna pobočka. To je nepřijatelné,“ tvrdí primátor a upozorňuje, že dostat se z jedné části města do druhé pěšky je složité právě kvůli železniční trati, kterou lze překonat jen na několika místech.

Na problémy naráží lidé i jinde. Například v Milevsku v Jihočeském kraji chtěla Česká pošta zrušit novou pobočku místo té staré. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS na to pozornil hejtman Martin Kuba (ODS). „Například se nám stalo, že v Milevsku byla ke zrušení navržena pobočka v nové, opravené budově. A ta v té staré a nevýhodné měla být zachována,“ popsal Kuba s tím, že se zřejmě jednalo o omyl a pošta to pak upravila. „A to je věc, která potom vyvolává pocit, že ta odbornost není úplně dokonalá,“ dodal.

Tagy: