Rušení pošt? Musel bych být sprostý. Lidé na Plzeňsku se bouří, protestují i koaliční politici

Rušení poboček České pošty pobouřilo část veřejnosti i řadu komunálních politiků z pětikoalice. Například v Plzni tamní hejtman, primátor i starostové městských částí budou usilovat o posunutí termínu reorganizace, aby získali čas na přípravu náhradního řešení. Velkou kritiku vyvolalo rušení poboček i v Břeclavi.

„V podstatě jedním hlasem jsme se shodli na tom, že seznam, který nám byl zaslán, je naprosto neakceptovatelný,“ uvedl plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) během tiskové konference. Vládní rozhodnutí „škrtnout“ stovky poštovních poboček kritizují i další plzeňští komunální politici.

„U nás se z pěti poboček ruší čtyři. To je pro mě opravdu neúnosné,“ řekl pro CNN Prima NEWS starosta Slovan a senátor Lumír Aschenbrenner (ODS). „Co se nám nelíbí jako starostům, je způsob, jakým jsme se to dozvěděli, tedy ze seznamu rušených pošt,“ dodal starosta Malešic Aleš Tolar (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katastrofa, tepe ANO Rakušana za rušení pošt. Vildumetzová mu vmetla nepoměr v „jeho“ Kolíně

Hejtman Špoták i plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO) si mimo jiné stěžují na údajnou nekomunikaci ze strany vlády i na rychlá a chaotická rozhodování. Rovněž oznámili, že napíšou dopis ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), kde ho budou žádat o přehodnocení.

V Plzeňském kraji by mělo zaniknout až 22 poboček České pošty, z toho 13 je v západočeské metropoli. „Mám na to názor. Byl bych ale sprostý, museli byste to vypípat,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z obyvatel. „Určitě se zvětší nápor na hlavní poštu. Tady je pořád obsazeno, fronta stojí někdy i venku,“ dodala další.

Například v okresním městě Klatovy je plánováno zrušení tří ze čtyř poboček. Tamní starosta města a poslanec Rudolf Salvetr (ODS) si myslí, že zaměstnanci nebudou mít šanci velké množství lidí za přepážkou odbavit.

Velkou kritiku vyvolalo rušení poboček například i v břeclavské části Charvátská Nová Ves v Jihomoravském kraji. Místní obyvatelé to nesou zvlášť těžko, protože před časem přišli i o lékaře a obřadní síň. Že by u nich měla skončit i pošta, někteří označují za katastrofu. Z pěti poboček by v Břeclavi měly zůstat jen tři.

„Kam si budu chodit pro důchod? Musíme jít do Poštorné nebo do Břeclavi. Je to několik kilometrů daleko,“ postěžovala si jedna z obyvatelek Charvátské Nové Vsi. „Je to hrozné, mám špatné klouby a nemůžu nikam jezdit. Nevím, jak to udělám,“ přidala se další.

Velkou část obyvatelstva ve zmíněném regionu tvoří starší lidé, kteří jsou na místní poštu zvyklí. Zrušení současné pobočky by však nemuselo být úplně definitivní. V objektu, kde sídlí pošta, se nachází také knihovna. Budova patří městu. To teď přemýšlí, jak obě instituce zachovat pod jednou střechou.

Velké komplikace s rušením poboček očekávají klienti České pošty nejenom v Břeclavi, ale také v sousedním Hodoníně. Ze současných čtyř poboček nejspíš zůstane jen jedna.

Zrušením části poboček chce pošta ušetřit zhruba 700 milionů korun ročně. Snížení počtu poboček z 3 200 na 2 900 by mělo být poslední do konce příštího roku. V polovině tohoto roku bude také zrušeno 950 míst. Dalších 500 míst pak podnik, který nyní zaměstnává necelých 23 tisíc lidí, ke stejnému datu škrtne v logistické síti.

Tagy: