Česká reportérka CNN: V Gaze umírají děti už i na průjem. Invaze do Rafáhu přinese katastrofu

Situace v Rafáhu začíná být kritická (9. 5. 2024).

Reportérka CNN Kottasová o situaci v Pásmu Gazy

Situace v Pásmu Gazy je z humanitárního hlediska hrozivá, poznamenala ve vysílání CNN Prima NEWS česká reportérka CNN Ivana Kottasová. V oblasti umírají lidé už i na hlad, děti dokonce na průjem. V Gaze podle ní panuje naprosté bezvládí. Zdůraznila, že pokud Izrael zahájí úplnou invazi do Rafáhu, dojde k naprosté katastrofě.

Reportérka zdůraznila, že se do oblasti dostala v doprovodu izraelské armády. „Krátký pohled na situaci v Pásmu Gazy tak byl výrazně ovlivněn tím, co nám vojáci dovolili vidět. Devastace civilních objektů je neuvěřitelná,“ pronesla v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Spojenci se nepodporují, jen když se to hodí. USA nás zradily, napsal izraelský list

Za hodinu cesty od hranice pásma až k městu Chán Júnis prý neviděla jedinou budovu, která by zůstala bez známky poničení. „Armáda nám chtěla ukázat tunelový systém, který teroristé z Hamásu využívali napříč oblastí,“ objasnila.

Připomněla, že zahraniční novináři se mohou do Gazy vydat pouze prostřednictvím eskortovaných cest. „Na jedné straně máme zprávy, které jsou ovlivněné tím, co izraelská armáda novinářům zprostředkuje. Na druhé straně stojí palestinští novináři, kteří píší o své vlastní zemi, takže mají na konflikt zcela odlišný pohled,“ popsala složitou situaci.

Situace v Pásmu Gazy je podle ní z humanitárního hlediska hrozivá. „Schází základní potraviny, pitná voda i lékařská výbava. Dostali jsme se už do situace, kdy tam umírají lidé kvůli hladu. Mnoho dětí zemře v souvislosti s jednoduše léčitelnými nemocemi, třeba průjmy,“ podotkla Kottasová.

Momentálně se podle ní metropole zmítá v „naprostém bezvládí a chaosu“. „Na náklaďáky s humanitární pomocí se lidé prostě vrhnou a ušlapou se. Vše se děje bez dohledu bezpečnostních sil. Společnost se tam totálně rozložila, platí tam ‚Každý sám za sebe‘,“ popsala reportérka.

Připomněla také slova amerického prezidenta Joea Bidena, který v rozhovoru pro CNN prohlásil, že Spojené státy kvůli neshodám ohledně vstupu do Rafáhu omezí dodávky munice. „Ve městě se nachází více než milion evakuovaných lidí z celého Pásma Gazy. Plná invaze by mohla znamenat humanitární katastrofu,“ pronesla ve vysílání CNN Prima NEWS.

„USA proto nyní přistoupily k bezprecedentnímu kroku. V celé historii americko-izraelských vztahů nepanovala tak vyostřená situace,“ dodala novinářka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsme svědky pokrytecké hry Hamásu, řekl expert k jednání o příměří. Hnutí jde dle něj jen o PR

Tagy: