Jsme svědky pokrytecké hry Hamásu, řekl expert k jednání o příměří. Hnutí jde dle něj jen o PR

Bezpečnostní expert Milan Mikulecký

Izrael obsadil přechod Rafáh

Přijetí návrhu dohody o příměří s Izraelem je ze strany Hamásu jedna velká pokrytecká hra, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Hamás podle něj o žádné příměří nestojí a jedná se pouze o jeho PR vůči světu.

„To není dohoda, to není přijetí žádného návrhu na příměří,“ sdělil Mikulecký s tím, že Hamás vzal návrh dohody, doplnil do něj body, které jsou pro Izrael naprosto neakceptovatelné, a teď se snaží vytvořit dojem, že Izrael je ten zlý, kdo nechce příměří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelská armáda si masivně sestřeluje vlastní drony. Expert vysvětlil, proč se to děje

Ještě více než vůči světu je ale tato „psychologická hra“ podle Mikuleckého „odporná“ vůči rodinám rukojmích, kteří jsou zadržováni v Gaze. „Hamás tím zvyšuje tlak na izraelskou vládu, aby přistoupila i na něco tak nevýhodného a neakceptovatelného,“ vysvětlil bezpečnostní analytik.

Že by na dohodu o příměří měl negativní vliv aktuální útok izraelské armády v Rafáhu si Mikulecký nemyslí. „Žádnou snahu o příměří překazit nemohou, neboť Hamás ji nemá. Ví, že hraje o život, že masakrem ze 7. října odstartoval děje, které mohou vést k fyzické eliminaci jeho vůdců,“ dodal analytik a připomněl, že nynější postup izraelské armády nepřišel jako blesk z čistého nebe.

„Je to reakce na ostřelování Izraelem obsazeného hraničního přechodu Kerem Šalom, přes který proudila humanitární pomoc. Následkem jsou čtyři mrtví izraelští vojáci a dalších deset, kteří jsou zranění,“ uvedl Mikulecký. V oblasti Rafáhu tak zůstal v provozu pouze jeden přechod pod kontrolou Egypta a Palestinců.

„Izraelské ozbrojené síly měly dostatek věrohodných zpravodajských informací, že přes tento přechod proudí zboží, které opravdu není humanitární. Proto ho obsadily,“ dodal bezpečnostní analytik.

Netanjahuův cíl je nereálný

Naprosté zničení Hamásu, které chce izraelský premiér Benjamin Netanjahu, je ale podle něj nereálné. „K tomuto cíli by muselo vést něco na způsob dlouhodobé okupace Pásma Gazy a skutečná likvidace infrastruktury, kterou teroristé vybudovali, ale i změna myšlení palestinské populace, jež v Pásmu Gazy žije,“ poznamenal s tím, že Palestinci jsou desítky let vychováváni v tom, že za nic nemohou a že vraždění Židů je v pořádku.

„Probíhající izraelské operace navíc způsobily celou řadu obětí z řad civilistů, což tuto pozici v Palestincích samozřejmě utvrdí,“ dodal Mikulecký s tím, že Netanjahu tento cíl nejspíše formuloval záměrně, aby se udržel u moci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Netanjahu by se měl stydět, říká mladík unesený Hamásem. Psychologická válka, tvrdí Mikulecký

Tagy:
Izrael Blízký východ Pásmo Gazy Benjamin Netanjahu příměří válka Milan Mikulecký Hamás Rafah konflikt