Svědectví Češky z Rhodu. Cestovka to řešila, až když byly plameny za hotelem, popsala zmatky

Při požáru v Řecku zasahuje i vrtulník.

Evakuace Čechů na Rhodosu

Probíhající evakuace na řeckém ostrově Rhodos, které předcházely požáry již ze začátku týdne, je považovaná za největší akci v historii země. Podle informací místních sdělovacích prostředků bylo evakuováno již 20 tisíc lidí, odhady některých zahraničních médií se blíží až k 30 tisícům. Ve vysílání CNN Prima NEWS přiblížila turistka Natálie, co se dělo v letovisku, do nějž se plameny a dým rozšířily. Na místě podle ní panovaly zmatky, navíc cestovní kancelář prý své klienty nijak nekontaktovala. Velké části českých turistů se však krizová situace netýká, jelikož se nenacházejí v zasažené oblasti.

O průběhu celé evakuační operace hovořil zahraniční redaktor CNN Prima NEWS Daniel Konewka. „S tím, jak se šíří plameny, se počty evakuovaných měst stále zvyšují. V této situaci se bavíme o desítkách tisíc lidí,“ uvedl. Již v pátek večer byli nuceni spolu s turisty opustit své domovy obyvatelé města Learma, které se nachází ve vnitrozemí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spali jsme na zemi, máme jen plavky, popsala Češka peklo na Rhodu. Požár se neustále šíří

Plameny se následně rozšířily také k pobřeží ostrova, kde se nacházejí právě oblíbené turistické destinace, například Kiotari či Lardos. V první jmenované oblasti se oheň dokonce rozšířil i do areálu tří hotelů. Na jihozápadě ostrova, kde se tyto destinace nacházejí, již dochází z preventivních důvodů k množstvím dalších evakuací.

Již v úterý se začal z lesů na severozápadě šířit nekontrolovatelně oheň, a to hlavně kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, vlivem nichž plameny mířily k východu a především k jihovýchodu. „Zasažené území odpovídá přibližně deseti procentům ubytovací kapacity na celém Rhodu. Většina lidí se proto přesouvá do jiných oblastí, tři tisíce lidí opustily ostrov na lodích. Poslední možností zůstává jediné civilní letiště na severu ostrova,“ přiblížil komplikovanou situaci Konewka.

Nikdo s námi nemluví, tvrdí česká turistika na místě

Na území Rhodu se nachází i množství českých turistů. Někteří z nich se tak náhle ocitli mezi evakuovanými. Turistka Natálie ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že celá situace byla psychicky velmi náročná. „Už od středy jsme viděli z hotelu spoustu okolního kouře, všude lítal popel. Ve čtvrtek večer se začaly objevovat různé výstrahy ohledně evakuací okolních vesnic. Pro jistotu jsme si tedy zabalili kufry, kdyby se požár dostal až k nám do Lindosu,“ popsala předcházející dny.

V pátek ráno se plameny již přibližovaly městu, kde trávila Natálie svou dovolenou. Na očekávaný hovor od delegátky však Natálie čekala marně. „Cestovka nám neposkytla žádné informace, všechno se řešilo na poslední chvíli, když už jsme měli oheň prakticky za hotelem. Nikdo se nemohl paní delegátce dovolat,“ okomentovala nepříjemné hodiny. Turistka se tak musela obrátit na český konzulát. Úředníci ji upozornili, že situace je velmi kritická a je nutné místo ihned opustit.

„Museli jsme čekat na další pokyny na recepci. Všude byl zmatek, spousta kouře, nedalo se dýchat. Museli jsme nosit roušky a byli dehydratovaní. Kolem hotelu se tvořily kolony aut a autobusů,“ přiblížila chaotickou situaci. „Nikdo nevěděl, do jakého autobusu má nastoupit. Někteří se vrhli do vozů, ale autobusy je vyhodily jen pár kilometrů od místa, kde zůstali bez ničeho na ulici,“ doplnila. Při odjezdu byl prý vůz, který odvážel Natálii, celý zahalený kouřem.

Jak zhodnotil řešení krizové situace na Rhodu generální ředitel hasičů Vladimír Vlček? Podívejte se v přiloženém videu:

Nyní se nacházejí v provizorním ubytování. „Ležíme tu na zemi, jelikož nemají žádné jiné možnosti ubytování. Delegátka nám opět nedala vědět, s nikým nekomunikuje. Nemáme vůbec žádné informace. Zítra máme odlítat, ale vůbec nevíme, jestli to tak bude. Všechno se může asi změnit,“ vyjádřila své obavy. Podle ní se turisté z hotelu, který již začal hořet, dokonce ještě během noci ze soboty na neděli nacházeli s kufry na pláži a nevěděli, co mají dělat.

Všudypřítomné zmatky a možné dílčí problémy v komunikaci jsou podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže odůvodnitelné vzhledem k tomu, že cestovní agentury mají na místě stovky klientů. Současně upozornil, že právě kvůli těmto nečekaným situacím má každá společnost zřízenou svou vlastní nouzovou linku.

„Poprosil bych všechny, kteří mají své příbuzné na Rhodu, aby netelefonovali na linku ministerstva zahraničních věcí. Ta je v této chvíli určena především pro klienty na ostrově, jelikož se tam nachází množství lidí bez cestovních kanceláří,“ vyzval ve vysílání CNN Prima NEWS Papež.

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Tagy: